Palo osam švercera oružja, zaplijenjene puške i eksploziv

N. T.
Palo osam švercera oružja, zaplijenjene puške i eksploziv

CAZIN - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u okviru akcije „Led“, na području Cazina i Bosanske Krupe uhapsili osam osoba zbog neovlaštenog prometa oružjem te je zaplijenjen arsenal oružja.

Kako je saopšteno iz ove agencije tokom akcije obavljeni su pretresi stambenih i drugih prostorije te pokretnih stvari na osam lokaciji.

- Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto sedam automatskih pušaka, dvije poluautomatske puške, tri vojne puške M48 kalibra 7,9 milimetra. Zaplijenjena su dva pištolja, dva kilograma  eksploziva, dvije ručne bombe M75, sporogoreći štapin, trotilski metak, 458 metaka za puške, 155 metaka za pištolj kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno navedeno krivično djelo - saopštila je SIPA.

Dodaje se da su pretresi izvršeni zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe propisano Krivičnim zakonom BiH.

Ističe se da je pretres realizovan na osnovu naloga Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana