Palio korov, pa zapalio drveće „Šuma RS“ i „zaradio“ optužnicu

J. Sa.
Palio korov, pa zapalio drveće „Šuma RS“ i „zaradio“ optužnicu

ISTOČNO SARAJEVO - Radenko Rajak iz mjesta Dobrouščići kod Rogatice optužen je za izazivanje opšte sigurnosti jer je palio travu i korov na imanju nakon čega se vatra proširila na parcele "Šume Republike Srpske" a. d. Sokolac čime je nastala šteta veća od 40.000 KM.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je nakon istrage protiv protiv Rajaka 13. juna podiglo optužnicu koju je četiri dana poslije potvrdio Osnovni sud u Višegradu.

- Optužnicom se Rajaku stavlja na teret da je 18. aprila 2020. u mjestu Dobrouščići kod Rogatice, požarom nehatno izazvao opasnost za imovinu većeg obima, tako što je na imanju palio travu i korov, te se požar usljed dejstva vjetra, nekontrolisano proširio sa njegovog imanja preko seoskog makadamskog puta na parcele kojima upravlja JPŠ "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac – ŠG "Sjemeć" Rogatica - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je optuženi tom prilikom izazvao šumski požar na površini od 16 hektara, od čega je uništeno i oštećeno 4,70 hektara bijelog bora i 11,30 hektara šikare i niskog rastinja.

Rajak je tako prouzrokovao štetu od 41.862 KM, obračunate po odštetnom cjenovniku "Šume Srpske" a. d.  Sokolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana