Otkud švedski kriminalci u Sarajevu

GS
Otkud švedski kriminalci u Sarajevu

SARAJEVO - Sinoćnjoj likvidaciji Šveđanina Harisa Osterdala (30) u sarajevskom naselju Stup, u sklopu stambenog kompleksa Bulevar, prethodio je niz nasilja i oružanih obračuna u Švedskoj, ali i Turskoj.

Osterdal se prema podacima bezbjednosnih službi krio u BiH, a likvidiran je jer je navodno odlučio svjedočiti protiv jednog od vođa narko kartela u Švedskoj zbog čega je postao meta, piše „Avaz“.

Osumnjičeni za ubistvo je švedski državljanin Herbert Oliver Peter (26) koji je sinoć uhapšen u Sokocu, a u pucnjavi u Sarajevu je lakše tjelesne povrede zadobio takođe Šveđanin Elvir Mutić (22), koji je bio u društvu Osterdala.

Prema pisanju medija, uhapšeni Oliver Erbert Peter je pokušao likvidaciju Osterdala prije nekoliko mjeseci u Istanbulu.

Iako je na njega pucano nisu ga uspjeli ubiti.

Oliver Erbert – Peter je uhapšen, dok se za drugim osumnjičenim traga.

Osterdal je prema pisanju švedskih medija ranije osuđivan za teška krivična djela u vezi sa drogom i oružjem.

-On je već nekoliko godina poznata osoba u svijetu bandi Štokholma - pišu švedski novinari koji su ga povezali sa velikim sukobom unutar kriminalne mreže Fokstrot, prenosi Kliks.

Talas nasilja u Štokholmu počeo je nakon pucnjave u istanbulskoj četvrti Maslak 6. septembra ove godine. Dvojica nepoznatih naoružanih muškaraca na motociklima otvorili su vatru na grupu osoba koja je sjedila u kafiću, a oni su uzvratili istom mjerom, no napadači su uspjeli pobjeći.

Navodno je pucnjava u kafiću bila napad na stranu Rava Madžida, poznatog kriminalca u Švedskoj, u sklopu sukoba u Fokstrotu.

Nakon pucnjave, grupa iz kafića ušla je u kombi i napustila prostor. Utvrđeno je da je autobus registrovan na švedskog državljanina identifikovanog kao I.A. (33) i da se nalazio u oblasti Ajazaga.

Nakon toga, policija je uhapsila vozača kombija K.K. (47) i državljane Švedske Ričarda Ihoa Markusa (23), Mevludina Mehonjića (31), Elvira Mutića (22) i Salaha Al-Zubeidija (24) iz Norkppinga, kao i Osterdala.

Nakon vatrenog obračuna u Istanbulu, uhapšeni su pušteni na slobodi sredinom oktobra odakle su se uputili u Sarajevo, saznaje Expressen.

Samo nekoliko dana kasnije, majka Ismaila Abda, imenovanog vođe Fokstrotove otcijepljene bande, ubijena je u Upsali.

Tokom rata bandi je pucano i na majku Mutića u Norkopingu. To je samo jedan od zabilježenih slučajeva nasilja, pucnjava i pokušaja ubistava koji potresaju Švedsku od septembra ove godine.Ukupno šest osoba je poginulo.

Smatra se da je većina ovih pucnjava povezana sa sukobom u mreži Fokstrot.

Sukob je prvo izbio između Madžida čiji je nadimak „Kurdska lisica“ i Ismaila Abdoa kojeg mediji nazivaju “Jagodom”. Nadimci “Kurdska lisica” i “Jagoda” potiču od pseudonima koji se koriste u raznim šifriranim porukama.

Obavještajno-policijski organi u BiH sada istražuju šta su švedski državljani radili u Sarajevu, da li su imali kontakte sa nekim državljanima BiH i domaćim kriminalnim grupama, navodi Kliks.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana