Otac i sin osumnjičeni da su oštetili povjerioca za 46.000 KM

Jasmina Salopek
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Protiv Ilije Vranjkovića (68) i njegovog sina Milana Vranjkovića (40) iz Banjaluke policija je u ponedjeljak podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u ovom gradu zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i oštetili povjerioca za 46.000 KM, saznaje "Glas Srpske".

Iz Policijske uprave Banjaluka saopštili su, navodeći inicijale, da je osumnjičeni I. V. krivična djela počinio u toku 2011. godine.

"Osumnjičeni je, obavljajući poslove odgovornog lica preduzeća iz Banjaluke, zloupotrebom službenog položaja, društvu ograničene odgovornosti iz Širokog Brijega pričinio materijalnu štetu u iznosu od oko 46.000 KM" pojasnili su iz policije.

Prema nezvaničnim informacijama, Ilija Vranković je kao direktor preduzeća "Vimkop Val" iz Banjaluke poručio robu od preduzeća "Omnia" iz Širokog Brijega u iznosu od 46.000 KM koju nije htio da plati. 

Kako je naveo izvor blizak slučaju početkom 2017. godine Okružni privredni sud Banjaluka donio je presudu po kojoj se "Vimkop val" obavezuje da pomenuti iznos plati firmi iz Širkog Brijega, plus zateznu kamatu, kao i sudske troškove od skoro 8.000 KM.

Nakon toga, otac i sin su smislili kako da izbjegnu plaćanje po ovoj presudi, te su otvorili druga dva preduzeće za prodaju artikala za uljepšavanje.

"Kada su blokirani računi "Vimkopa", Ilija Vranjković je osnovao firmu "Bjuti centar", a njegov sin Milan novo preduzeće "Vimkop distribucija". Ilija je sa firmom "Bjuti centar" preuzeo negativnu reputaciju, a njegov sin pozitivnu reputaciju prošle firme i na taj način su onemogućili firmi "Omnia" da naplati svoja potraživanja –  pojasnio je izvor.

Preduzeće "Vimkop distribucija" preuzelo je na sebe sve obaveze bivše firme "Vimkop val".

"Oni su koristili iste dobavljače, iste kupce, bavili su se plasmanom identične robe kroz identičnu registovanu djelatnost. Milan je krajem 2017. godine obavijestio kupce da više ne vrše plaćanje na račun firme "Vimkop val", nego da to sada rade na račun "Vimkop distribucije" i na taj način spriječili su "Omniu" da naplate svoj dug" pojasnio je naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana