Osumnjičeni za ubistvo u Sokocu predat Okružnom tužilaštvu; Saslušano 27 Sokočana (VIDEO)

GS
Foto: RTRS

ISTOČNO SARAJEVO - Stefan Delić Kurda (30) koji je osumnjičeni za ubistvo Miroslava Milinkovića zvanog Bato, nakon što je pušten iz bolnice predat je u nadležnost Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Osumnjičenom se  na teret stavljaju krivična djela teško ubistvo i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija.

- U proteklim danima, na više lokacija izvršeni su pretresi velikog broja lica i objekata, a danas je Okružno javno tužilaštvu u Istočnom Sarajevu  preuzelo osumnjičeno lice S.D. koje će biti ispitano od strane postupajućeg tužioca. Nakon ispitivanja osumnjičenog  postupajući tužilac će odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora - saopšteno je iz OJT Istočno Sarajevo.

Policija je u okviru istrage ubistva Milinkovića tokom vikenda saslušala 27 osoba sa područja Sokoca koji su nakon ispitivanja pušteni na slobodu, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pretreseno je više lokacija na području te opštine. 

- Prilikom pretresa objekata, policijski službenici pronašli su i oduzeli određenu količinu oružja i municije. Akcija je sprovedena  u okviru  dokumentovanja krivičnog djela teško ubistvo i tom prilikom lišeno je slobode 27 lica sa područja Sokoca. Lica su nakon kriminalističke obrade, puštena na slobodu. Rad na ovom predmetu se nastavlja - navedeno je u saopštenju MUP-a RS ne navodeći druge detalje.

Prema nezvaničnim informacijama pojedine saslušavane osobe su iz kriminalnog miljea i od ranije poznati po činjenju krivičnih djela.

Izvor blizak istrazi je pojasnio da su u okviru akcije provjeravane aktivnosti i poslovi pojedinih osoba, a cilj akcije  je bio otkrivanje pozadine i motiva zločina. Istakao je da se sumnja se da se ovdje radi o obračunu kriminalnih klanova.

Milinković je usmrćen u srijedu u obračunu sa Stefanom Delićem koji je zapucao na njega kada je  izašao iz svog vozila "folksvagen tiguan". 

Sve se desilo  na sred ulice Cara Lazara i tom prilikom u razmjeni vatre ranjen je Delić koji je smješten u bolnicu "Srbija" i nalazi se pod policijskim nadzorom.

Kako je ranije saopšteno iz Okružnog  tužilaštva u Istočnom Sarajevu do sada je u okviru istrage saslušano  više lica.

Među njima je, kako saznajemo, i Saša Karadžić koji u vrijeme ubistva bio na licu mjesta. 

Svi učesnici obračuna su poznati od ranije po krivičnim djelima. Delić i Karadžić navodno su bliski Ognjenu Orašaninu zvanom Oras koji je u bjekstvu i koji se povezuje sa takozvanim "Škaljarskim kriminalnim klanom". 

Milinković takođe ima policijski dosije i povezuje se s auto mafijaškim grupama, a MUP RS je krajem decembra prošle godine protiv njega podnio izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je u oktobru 2020. godine podmetnuo eksplozivnu napravu pod automobil "ford galaksi" koji je koristio Orašanin. 

Srećom bomba, koja je bila ispod suvozačevog sjedišta se nije aktivirala, jer je na vrijeme uočena i deaktivirana Milinković je hapšen ranije zajedno sa još pet osoba zbog sumnje da je bio dio kriminalne grupe koji su krali skupocjena vozila u Sarajevu, Doboju i Tuzli. 

Sumnja se da su nakon krađe vozila završavala u "štekovima" u Banjaluci. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana