Osumnjičeni za šverc drogom i organizovanje nelegalnog staračkog doma pred tužiocem

Nebojša Tomašević
Osumnjičeni za šverc drogom i organizovanje nelegalnog staračkog doma pred tužiocem

BANjALUKA – Andrej Slovek koji je juče uhapšen u akciji "Biser" u Banjaluci sproveden je jutros u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, zbog sumnje da je trgovao drogom i nelegalno osnovao starački dom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske saopštilo je, navodeći inicijale, da je on osumnjičen da je od neutvrđenog datuma do 8. oktobra počinio krivična djela nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga i neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem iz člana 310 Krivičnog zakona Republike Srpske.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske sproveli su Sloveka u Tužilaštvo uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U toku dana u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka biće sproveden Igor Kovačić osumnjičen da je od neutvrđenog dana do 8. oktobra počinio krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga.

U redovnoj proceduri biće podnesen izvještaj banjalučkom Tužilaštvu protiv Marine Janjić koja je je osumnjičena da je organizovala nelegalni starački dom.

- Ove aktivnosti sprovedene su u okviru operativne akcije "Biser" koja je usmjerena na razbijanje mreže uličnih preprodavaca droge na području Banjaluke - dodaje se u saopštenju iz MUP-a Srpske.

Policijski službenici MUP-a Srpske juče su na više lokacija u Banjaluci izvršili pretrese tokom kojih su pronađeni kokain, spid, marihuana, digitalne vage, oružje i novac, kao i nelegalni starački dom u banjalučkom naselju Lazarevo, a uhapšeni su Slovek, Kovačić i Janjićeva.

Prema nezvaničnim informacijama, Slovak i Janjićeva su sin i majka koji su organizovali nelegalni starački dom u naselju Lazarevo, dok su navodno sa Kovačićem učestvovali u prodaji narkotika. Izvor blizak istrazi je pojasnio da je Janjićeva imala dokumenta i odobrenje Centra za socijalni rad da vodi brigu o tri lica i da je za to dobijala nadoknadu.

- Međutim, u jednoj od baraka taj smještaj je proširen i primljeno je nelegalno još 13 starijih ljudi na čuvanje i brigu. Za to Janjićeva i njen sin nisu imali adekvatnu dokumentaciju i odobrenje - kazao je izvor "Glasa Srpske".

Dodao je da droga nije pronađena u tom objektu gdje su bile starije osobe, već u drugoj baraci, u blizini.

- Uhapšenu trojku policija sumnjiči da je uglavnom prodavala marihuanu, kokain i spid korisnicima u naselju Lazarevo. Postoje određene indicije da su i u drugim naseljima prodavali drogu, ali to se istražuje. Drogu su čuvali i prepakivali u baraci u Lazarevu - kazao je izvor blizak istrazi.

Marina Janjić u Banjaluci je poznata kao humana žena, koja je u svom domu, u sklopu programa hraniteljstva, desetinama iznemoglih baka pomogla da dostojanstveno prožive posljednje godine.

Ona je u svom domu uz podršku Centra za socijalni rad još od 2007. počela da se bavi humanim poslom hraniteljstva i njegovanja starijih. Samohrana je majka koja je u potrazi za poslom ponudila saradnju Centru za socijalni rad pa je u kući organizovala mali starački dom. Neki Banjalučani su je čak zvali "njegovateljica zlatnih ruku".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana