Osumnjičeni falsifikator ”promijenio” nadležnost suda

ATV
Foto: Tužilaštvo BiH

BANjALUKA- Okružni sud u Banjaluci za dva mjeseca produžio je pritvor Marku Ikiću (61) iz Zvornika koji je uhapšen u akciji ”Verona” zbog sumnje da je kriminalcima sa potjernica nabavljao falsifikovane pasoše BiH.

Iako je osumnjičenom falsifikatoru pritvor prvobitno odredio Sud BiH predmet je nakon pravnih peripetija i promjene nadležnosti završio u Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske, na čiji prijedlog je pritvor i produžen.

Kako saznaje ATV do promjene nadležnosti je došlo nakon što je Sud BiH izmijenio pravnu kvalifikaciju krivičnog djela koje je Ikiću na teret stavilo Tužilaštvo BiH. Naime, on je bio osumnjičen za organizovani kriminal iz Krivičnog zakona BiH, ali je djelo prekvalifikovano u izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja iz Krivičnog zakonika Republike Srpske, a sve u vezi sa neovlaštenim korištenjem ličnih podataka i falsifikovanje isprava.

Zbog toga je Tužilaštvo BiH 20. juna predmet ustupilo Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, da bi ga već 25. juna oni dostavili Republičkom javnom tužilaštvu koje nastavlja da vodi istragu.

U Okružnom sudu u Banjaluci navode da je pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i bojazni da bi boravkom na slobodi mogao da ometa krivični postupak sakrivanjem dokaza ili uticajem na svjedoke.

”Po rješenju suda pritvor može trajati najduže do 7. septembra 2024. godine. Mjeru pritvora osumnjičeni M. I. nastaviće izdržavati u Kazneno popravnom zavodu Banjaluka”, saopštio je Okružni sud u Banjaluci.

Ikić je osumnjičen da je kriminalcima, koji su imali potjernice za najteža krivična djela, nabavljao falsifikovane pasoše i omogućavao im da se pomoću lažnog identiteta skrivaju od istražnih organa i nesmetano kreću Evropom i svijetom. S njim su uhapšene još dvije osobe koje su puštene na slobodu, piše ATV.

Pasoši su mahom nabavljani za pripadnike kavačkog klana, među kojima je bio i Dušan Jovanović Giba osumnjičeni za učešće u mafijaškim ubistvima četiri člana škaljarskog klana na Krfu i u Atini. Jovanović je u septembru 2023. godine uhapšen u spektkularnoj akciji policije u zgradi ”Sarajevo tower”. Kod njega je tada pronađen falsifikovani pasoš BiH na ime Goran Stojanović. Zbog krivotvorenja isprava osuđen je na osam mjeseci zatvora i krajem januara je proteran iz BiH i predat u nadležnost pravosudnih organa Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana