Osuđeni jer su lagali da im je sin bolestan i sakupljali novac za njega

Agencije
Osuđeni jer su lagali da im je sin bolestan i sakupljali novac za njega

BOSANSKA KRUPA - Opštinski sud u Bosanskoj Krupi nepravosnažno je osudio vanbračne supružnike Elvisa Sadrija (32) i Fahretu Bećirević (27) iz Bosanske Krupe jer su lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu veći broj lica koja su vršila uplate na ime humanitarne pomoći za liječenje njihovog malodobnog sina, iako njemu liječenje nije bilo potrebno.

Sud je ustanovio kako su supružnici na taj način prikupili preko 138.000 maraka, a veći dio sredstava i potrošili.

Na navedeni način vanbračni supružnici su počinili krivično djelo prevare, ustanovljeno je u presudi.

Sud je prvooptuženom Elvisu Sadriju izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, te mu, istovremeno uz njegov pristanak, kaznu zatvora zamijenio radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 70 radnih dana. Drugooptuženoj Fahreti Bećirević izrečena je uslovna osuda u trajanju od šest mjeseci zatvora, s rokom provjeravanja od dvije godine.

Sud je po prijedlogu tužilaštva izrekao mjeru kojom se optuženima oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 138.300 maraka.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u postupku dokazalo da su vanbračni supružnici ovu prevaru izvršili u periodu od 1. januara 2015. do 14. februara 2023. godine služeći se društvenim mrežama, te da je na taj način na njihove privatne transakcijske račune izvršeno ukupno 2.398 uplata fizičkih i pravnih lica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana