Osam uhapšenih u akciji „Viza“: Korišćenjem tuđih podataka oprali hiljade KM

Jasmina Salopek
Osam uhapšenih u akciji „Viza“: Korišćenjem tuđih podataka oprali hiljade KM

BANjALUKA – Osam osoba uhapšeno je u policijskoj akciji "Viza" zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlašćeno korišćenje ličnih podataka i pranje novca.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske saopštili su da se akcija sprovodi u saradnji sa Policijskom upravom Banjaluka, a usmjerena je na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala.

- U ovim aktivnostima,  pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a na osnovu naredbi Osnovnog suda Banjaluka, pretreseno je više lokacija koja koriste  S. S, S. S, D. D, O. M, S. D, N. T, N.Z. i D. B, a koji su osumnjičeni da su izvršili krivična djela – saopšteno je iz policije.

Dodaju da su tom prilikom pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

-Provađen je veći broj računara, prenosnih računara, mobilnih telefona, SIM kartica, podataka o karticama za bezgotovinsko plaćanje, USB prenosne memorije i drugo – navedeno je u saopštenju.

Dodaju da su navedena krivična djela  izvršena na način što su gore navedene osobe putem marketa na "darknetu" došli u posjed informacija o karticama za bezgotovinsko plaćanje, nakon čega su obavili terećenja predmetnih platnih kartica čiji je izdavalac banka "Banko BISA" sa sjedištem u gradu La Paz u Boliviji, te bez autorizacije legalnog imaoca platne kartice izvršili 392 nelegalne transakcije u iznosu od oko 17.000 KM.

- Sve sumnjive transakcije iskorišćene su za dopunjavanje pri-pejd brojeva telefona operatera telekomunikacija u BiH, gdje su nakon toga putem SMS poruka preko VAS servisa dio uplate sa prethodno dopunjenih pri-paid brojeva telefona prebacivali na naloge koji su kreirani kod pravnih osoba zaduženih za igre na sreću, a potom vršili isplate gotovog novca u njihovim poslovnicama – pojašnjeno je  u saopštenju MUP-a.

U narednom periodu će protiv navedenih osoba biti podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana