Optužnica protiv preduzeća "Heta" Tešanj i direktora zbog neplaćanja poreza

SRNA
Optužnica protiv preduzeća "Heta" Tešanj i direktora zbog neplaćanja poreza

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Elvire Bajramović /53/ i preduzeća "Heta" Tešanj, čiji je ona direktor, zbog neplaćanja poreza u iznosu od 75.591 KM.

Optužena Elvira Bajramović, koja je direktor i ovlaštena osoba za postupanje u preduzeću "Heta" Tešanj i vlasnik Agencije "Elba" Visoko, tereti se da je izbjegavala plaćanje PDV-a i sprečavala organe Uprave za indirektno oporezivanje da izvrše prinudnu naplatu 75.591 KM poreskih dugovanja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bajramovićeva je novčana potraživanja koja je preduzeće "Heta" imalo od drugih pravnih osoba u iznosu većem od milion KM, fiktivnim ugovorima preusmjeravala na račune preduzeća "Elba" Visoko, kako potraživanja ne bi bila uplaćena na račune poduzeća "Heta" odakle bi mogla biti prinudno naplaćena od poreskih organa BiH.

Nakon toga optužena je putem fiktivnih cesija između dvije pravne osobe, zatvarala potraživanja i podizala novac, koji bi na taj način ostao nedostupan poreskim organima za naplatu dugovanja.

U optužnici se navodi da je optužena na taj način prenijela, odnosno isplatila na svoje račune iznose od ukupno 451.920 KM, a kako bi onemogućila izvršenje prinudne naplate poreskog duga u iznosu od 75.591 KM.

Optužena Bajramović i firma "Heta" se terete za krivično djelo neplaćanje poreza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana