Petorka optužena za pranja novca

Srna
Foto: ilustracija

SARAJEVO- Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nedžada Imširovića zvanog Čarli (53), Dževada Imširovića (56), Vedina Imširovića zvanog Vedo (26), Amara Imširovića (51) i Nizara Tukulja (26) zbog pranja novca.

Oni se, prema optužnici, terete da su tokom 2014. i 2015. godine, uglavnom na području Brčko Distrikta, djelujući kao organizovana grupa, u više navrata iznosili novac u iznosima između 15.000 i 142.000 eura preko državne granice. Nakon toga, izneseni novac je uplaćivan na račune optuženih, nakon čega su uplate transferisane na račune osoba u Kini, a optuženi bi kao naknadu za izvršenje krivičnog djela uzimali dogovoreni procenat novca, pa su na taj način ostvarili nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

Istragom je utvrđeno da je na navedeni način izvršeno nezakonito iznošenje iz BiH novca u iznosu od više miliona eura.

Takođe, predloženo je i oduzimanje oko 700.000 KM zaplijenjenih u pretresima. U okviru istrage u ovom predmetu borbe protiv međunarodnog pranja novca, ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Hrvatske. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu potvrdio.

J. Sa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana