Optuženima iz RUGIPP-a povoljniji status

N. T.
Optuženima iz RUGIPP-a povoljniji status

BANjALUKA - Republičko tužilaštvo je nakon izvođenja dokaza izmijenilo optužnicu protiv službenika Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), te im na teret stavilo blaži oblik krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

U ovom slučaju optuženi su pomoćnik direktora RUGIPP-a Aleksandar Deurić, načelnik Odjeljenja za nadzor Dragan Grulović te službenice za pravne poslove Doris Kremenović i Željka Milinković. Izmijenjenom optužnicom skinut je dio koji se odnosi da su krivičnim djelima stekli nezakonitu imovinsku korist, jer predmeti za koje ih terete još nisu okončani pa je to nepoznato.

Zato je, kako je pred vijećem banjalučkog Okružnog suda pojasnio republički tužilac Goran Glamočanin, Deuriću, Kremenovićevoj i Gruloviću stavljen blaži oblik krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Kremenovićevu terete za pomaganje u krivičnom djelu. Grulović je optužen još za trgovinu uticajem, a za to terete i Milinkovićevu. Predsjednik sudskog vijeća Pane Gavrić kazao je da je optužnica sada povoljnija za optužene.

Tužilaštvo tereti Deurića, Grulovića i Kremenovićevu da su firmi “Naš dom” nezakonito omogućili da stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u banjalučkoj Grčkoj ulici. Vrijednost tog objekta je 2,18 miliona KM. Grulovića i Kremenovićevu još terete da su omogućili da firma “Građa” stekne pravo vlasništva nad parcelom od 33.000 kvadrata. Vrijednost tih nekretnina je 5,25 miliona KM.

Grulović i Milinkovićeva su optuženi da su se dogovarali o obustavi istrage u predmetu “Varnica Marija” koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo. Milinkovićeva je bila u “dobrim odnosima” sa jednim tužiocem, a Grulović je trebao dogovoriti detalje o isplati novca da predmet ne bude proslijeđen Republičkom tužilaštvu. Prije okončanja dokaznog postupka kao svjedok odbrane Grulovića i Deurića saslušan je advokat Sanjin Kosić koji je zastupao “Naš dom”. On je rekao da je od Republičkog zavoda za zaštitu kulturnog i prirodnog nasljeđa dobio akt da zgrada u Grčkoj ulici nije proglašena za spomenik kulture. Optužena četvorka je u ranijem prvostepenom postupku u oktobru 2020. u Okružnom sudu u Banjaluci oslobođena krivice, ali je Vrhovni sud RS ukinuo presudu te predmet vratio na novo suđenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana