Optuženi se nije žalio na policiju, već na glad: Završeno dokazivanje na suđenju za ubistvo Krunića

Nebojša Tomašević
Optuženi se nije žalio na policiju, već na glad: Završeno dokazivanje na suđenju za ubistvo Krunića

BANjALUKA - Bivši radnik Agencije „Sektor Sekjuritija“ Rodoljub Gajić, koji je optužen za pomaganje u ubistvu vlasnika te firme Slaviše Krunića, nije imao primjedbi na postupanje policije u istrazi, ali joj se žalio da je gladan.

Rekla je ovo u banjalučkom Okružnom sudu njegov bivši advokat Aleksandra Metlić koja je istakla da je Gajić pristao da ga ona brani i potpisao punomoć za to.

Advokat Metlić svjedočila je na poziv suda jer je sadašnji Gajićev advokat Marinko Brkić na ranijem ročištu izjavio da je Metlićevu za advokata optuženom „postavila policija“ i da je nije izabrao optuženi.

Osim Gajića za teško ubistvo Krunića optuženi su Benedi Đukanović i Emilio Baldo. U zločinu je učestvovao i Željko Kovačević ubijen tokom napada u razmijeni vatre sa obezbjeđenjem. Terete ih i za ubistvo člana Krunićevog obezbjeđenja Žarka Pavlovića i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića koji je ranjen u napadu.

Metlićeva je pojasnila da je nju kontaktirala koleginica, advokat Duška Bogojević i pitala da je zamijeni u odbrani Gajića.

- Rekla mi je da su je kontaktirali da mu bude branilac, ali ona to nije mogla pa me zamolila da je mijenjam i ako osumnjičeni želi da preuzmem odbranu, da ga branim cijelo vrijeme. Nakon toga kontaktirala sam MUP Srpske da dobijem podatke o Gajiću i zašto ga terete kako bih napravila punomoć. Potom sam otišla kod njega u zgradu policije u Zalužane gdje on bio smješten nakon hapšenja i  rekla sam mu ko sam i pitala da li je saglasan da ga branim. On je pristao te mi je dao broj telefona svoje supruge  - rekla je Metlićeva.

Pojasnila je da je Gajić već bio dao izjavu policiji koju mu je ona naglas pročitala te ga pitala da li je to njegova izjava.

- Rekao je da jeste, a upoznala sam ga sa svim pravima i on je u mom prisustvu ponovio tu izjavu - rekla je advokat Metlić.

Potvrdila je da žalbu na određivanje pritvora Gajiću nije pisala, ali istakla da se on sa tim saglasio.

Metlićeva je na pitanje Brkića, kakav je bio odnos policije prema Gajiću, rekla da joj se on nije žalio.

- Nije imao primjedbe na postupanje policije i samo mi je rekao da je gladan - ponovila je Metlićeva.

Republčički tužilac Snježana Petković sudu je priložila punomoć koju je Gajić dao advokatu Metlić da ga zastupa. Na pitanje suda optuženi je potvrdio da je on potpisao tu punomoć.

Svjedočenjem Metlićeve završen je dokazni postupak u ovom predmetu u kome je do sada održano 36 ročišta.

Odbrana optuženih tražila je da se izvede rekonstrukcija događaja jer postoje oprečna mišljenja vještaka balističara, ali je sud to odbio. Gajićev advokat Marinko Brkić istakao je  da je izmjenom optužnice stavljena teža pravna kvalifikacija krivičnog djela  njegovom klijentu što je kako tvrdi nezakonito. Sud je i njegove primjedbe odbio jer, kako su pojasnili, tužilac ima pravo da mijenja optužnicu, a sud i nije obavezan da poštuje pravnu kvalifikaciju navedenu u optužnici.

Republički tužilac  Snježana Petković u završnoj riječi je zatražila da se optuženi osude u skladu sa zakonom.

- Tražim da im se izreknu adekvatne kazne te da se obavežu da nadoknade štetu koju je tražila porodica ubijenog - rekla je Petkovićeva.

Ona je sudu još predložila da optuženima nakon izricanja presude produži pritvor.

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za sljedeća ročišta.

Krunić i  Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Đukanovića i Baldu terete da su zajedno sa Kovačevićem organizovali i pripremili zločin, a  Gajića optužuju za pomaganje jer je odao informacije o kretanju gazde i obezbjeđenja u zamjenu za oprost duga.

Prigovori

Gajićev advokat Marinko Brkić prigovorio je svjedočenju Aleksandre Metlić jer je kako je rekao njena izjava suprotna svjedocima koji su rekli da je optuženi odbio da ima branioca u policiji.

- Ona je podatke o Gajiću radi sačinjavanja punomoći dobila od policije, a ne od njega. Radi se u policijskoj punomoći koju je potpisala neuka stranka koja ne  zna razliku između izabranog i postavljenog advokata -kazao je Brkić.

Sudu je kao dokaze predao Gajićev zahtjev da mu on bude novi branilac, otkaz punomoći advokatu Metlić, kao i njegov podnesak da se postavi kao advokat po službenoj dužnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana