Optuženi Dragan Ševo zaključio sporazum s Tužilaštvom: Priznao ubistvo monaha i pristao na 18 godina robije

Nebojša Tomašević
Optuženi Dragan Ševo zaključio sporazum s Tužilaštvom: Priznao ubistvo monaha i pristao na 18 godina robije

BANjALUKA - Dragan Ševo (41) iz Laktaša, priznao je krivicu za ubistvo monaha manastira Glogovac Stefana Ačića i pristao da mu se za taj zločin izrekne 18 godina zatvora, saznaje "Glas Srpske".

Prema optužnici  on je monaha izbo nožem 7. decembra lani nakon što mu  nije dao novac na zajam. Poslije zločina ukrao je oko 1.000 KM i pobjegao.

Ševo je sa Okružnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kome je predviđena pomenuta kazna. Sporazum je danas trebalo da bude razmatran u Okružnom sudu u Banjaluci na početku suđenja Ševi, ali je ročište odgođeno zbog nedolaska njegovog advokata Slavena Gostimirovića.

- S obzirom da je optuženi zaključio sporazum, a advokat koji mijenja branioca optuženog nije dostavio punumoć ročište će biti odgođeno -rekao je predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović.

Advokat Aleksandar Jokić, koji se pojavio umjesto Gostimirovića, istakao je da je jutros neposredno prije ročišta dobio poziv da mijenja kolegu pa nije ni mogao pripremiti punumoć. Istakao je da to može da dostavi do kraja dana, ali je suđenje ipak odgođeno.

Optužnicau protiv Ševe, banjalučko Okružno tužilaštvo podiglo je 29. aprila i na teret mu je stavljeno teško ubistvo. Prema optužnici Ševu je  kobnog dana, 7. decembra, oko 18.30 časova do manastira "Glogovac" "renoom" dovezao N.P. u mjesto Babići kod Šipova. Navodi se da je optuženi tu došao u namjeri da od monaha, koga je poznavao od ranije, pozajmi novac.

- Tokom boravka u prizemlju konaka manastira Ševo je sa monahom  sjedio za stolom, na kojem  se nalazila kesa sa novcem. Od monaha je zatražio da mu pozajmi određeni iznos, pa kada je oštećeni to odbio Ševo je, u nameri da ga ubije i prisvoji novac, ustao od stola te je otišao do kuhinje koja je bila iza leđa monaha-stoji u optužnici.

Dodaje se da je nakon toga Ševo s leđa prišao monahu te izvadio preklopni nož iz džepa oštrice duge osam centimetara, a  kada je monah krenuo da ustane on ga je ubo dva puta u predjelu desne strane grudi.

- Potom je sa stola ukrao kesu u kojoj se nalazio novac u kovanicama u iznosu ne manjem od 566 KM, 59 evra, 37 kuna i 10 dinara. Ševo je od ranjenog monaha tražio još novca, pa su otišli u sobu na spratu konaka. Tu je od monaha uzeo još 510 KM i 110 evra. Optuženi je sa ukradenim novcem napustio konak manastira, da bi prilikom izlaska iz sobe u kojoj se nalazio ranjeni monah, s vanjske strane ključem zaključao ulazna vrata i ključ ponio sa sobom - navodi se u optužnici.

Ističe se da je ranjeni monah usled masivnog iskrvarenja preminuo tog dana oko 20.15 časova. Ševo je nakon zločina pobjegao, a uhapšen je poslije dvodnevne potrage  u motelu "Nana" u Banjaluci pri čemu je i sam sebe ubo nožem u grudi. Rodbina ubijenog monaha se smatra da bi optuženi trebao da dobije maksimalnu kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana