Optužena tri lica koja su prevarom pokušala da se domognu nasljedstva

GS
Optužena tri lica koja su prevarom pokušala da se domognu nasljedstva

BEOGRAD- Nakon završenog istražnog postupka, javni tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu danas je podigao optužnicu protiv okrivljenih D.Ž. (37), A. L. (47) i D. N. (47) zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično djelo prevare u pokušaju da se falsifikovanjem domognu nasljedstva.

Tužilaštvo navodi da je najprije D.Ž. saznao da je vlasnica stana u Ulici Omladinskih brigada preminula dana 19. juna 2014. godine i o toj činjenici obavestio A.L, koji je potom angažovao N.D. (prema kome je postupak pravosnažno okončan), da napravi lažnu dokumentaciju o pravnom sledu i osnovu sticanja prava svojine na stanu.
    
A.L. je dao N.D. lične podatke okrivljenog D.N, kako bi bio sačinjen lažan ugovor o otkupu stana u društvenoj svojini i lažan ugovor o kupoprodaji nepokretnosti koji je navodno zaključen dana 11. oktobra 2006. godine između preminule vlasnice stana i okrivljenog D.N.
    
On je 11. maja 2018. godine iskoristio predmetnu lažnu dokumentaciju i podnio zahtjev za upis prava svojine Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), Službi za katastar nepokretnosti Novi Beograd, zajedno sa lažnom dokumentacijom.
    
Tako je doveo u zabludu ovlašćeno lice u RGZ-u i naveo ga da donese rješenje od 17. maja 2018. godine, kojim se dozvoljava okrivljenom D.N. upis prava svojine na predmetnoj nepokretnosti, nanoseći na taj način štetu Republici Srbiji u visini vrijednosti predmetne nepokretnosti - u iznosu od 10.74 miliona dinara, budući da preminula nije imala nasljednike.
    
Javni tužilac je predložio sudu da okrivljene oglasi krivim za izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret, a za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju od dve do 10 godina i novčana kazna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana