Optužen Luka Čokara zbog razbojništva u crkvi u Kaknju

N.T.
Optužen Luka Čokara zbog razbojništva u crkvi u Kaknju

ZENICA - Luka Čokara (22) iz Kaknja optužen je da je opljačkao župnika crkve „Svetog Petra i Pavla“ u Kaknju Žarka Vujicu i od njega oteo veću količinu novca i 103 zlatna dukata čime je pričinio štetu od oko 30.000 KM.

Kako se navodi u optužnici, koju je podiglo Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, Čokara je oteo 10.000 evra,  8.000 KM, 1000 dolara, oko 500-600 švicarskih franaka i manji iznos Kanadskih dolara. Optužnicu protiv Čokare potvrdio je Kantonalni sud u Zenici.

Prema navodima iz tog dokumenta Čokara je iskoristio odsustvo župnika i ušao u nezaključani Župni ured 2. septembra između 19 i 21 čas.

- Kada se oštećeni župnik nakon kraćeg vremena vratio u Župni ured, zaključavši ga iznutra, osumnjičeni mu je prišao i zaprijetio nožem. Rekao mu je da  legne na pod unutar te mu plastičnom vezicom zavezao ruke na leđima, tražeći od njega novac i sef. Nakon što je osumnjičeni pronašao ključeve od sefa župnika je prijeteći mu vodio iz jedne do druge prostorije Župnog ureda te  kada su došli u prostoriju u kojoj se nalazi sef, prišao je njega  i otključao ga te  ukrao novac.  Uzeo je i metalnu kutiju u kojoj su bile 103 kovanice zlatnih dukata, sa natpisima iz austro-ugarskog perioda i natpisima na arapskom jeziku, kao i štedna knjižica na ime župnika kojem je naredio da nikog ne poziva narednih sat vremena, da bi potom uzeo ključeve od Župnog ureda, te otišao, zaključavši ga- navodi se u optužnici.

Dodaje se da je župnik Vujica putem telefona pozvao komšiju Š. H. koji je obavijestio pripadnike Policijske stanice Kakanj, koji su došli, pronašli i oslobodili župnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana