Okružni sud u Doboju ukinuo presudu Goranu Bijelcu zbog smrti članova porodice Livnjak

J. Sa.
Okružni sud u Doboju ukinuo presudu Goranu Bijelcu zbog smrti članova porodice Livnjak

DOBOJ - Okružni sud u Doboju ukinuo je presudu Osnovnog suda u Tesliću kojom je Goran Bijelac (23) iz Pribinića kod Teslića osuđen na šest godina zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo troje članova porodice Livnjak, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Zamjenica predsjednika Okružnog suda u Doboju Nerminka Begović pojasnila je da je Okružni sud na sjednici drugostepenog vijeća donio rješenje kojim je uvažena žalba branioca optuženog i ukinuta presuda Osnovnog suda u Tesliću od 22. septembra prošle godine.

"Prvostepena presuda ukinuta je zbog povrede prava optuženog na odbranu i bitne povrede odredbi krivičnog postupka iz Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske" saopštila je Begovićeva.

Dodala je da će predmet protiv Bijelca biti vraćen Osnovnom sudu u Tesliću na ponovno suđenje.

Bijelcu je na teret stavljeno krivično djelo ugrožavanje saobraćaja iz člana 402. stav 5. Krivičnog zakonika Republike Srpske, a po ovom članu zakona precizirano je da će onaj koji je iz nehata izazvao nesreću, a u kojoj je nastupila smrt jednog ili više lica, biti kažnjen zatvorom u trajanju od jedne do osam godina i kaznom oduzimanja vozačke dozvole.

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Tesliću, Bijelac je u septembru 2022. osuđen na šest godina zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo troje članova porodice Livnjak.

Nesreća se dogodila 15. avgusta 2020. u mjestu Buletić, na magistralnom putu Banjaluka  Teslić, a u njoj su učestvovali "audi A6", koji je vozio Bijelac, i "fijat" za čijim volanom je bio Zoran Livnjak koji je poslije saobraćajne nesreće prevezen u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske gdje je i preminuo od zadobijenih povreda.

Nakon direktnog sudara, na mjestu nesreće poginule su majka Svetlana (37) i kćerka Dragana (19) Livnjak. Osim Zorana, povrijeđena je bila i maloljetna kćerka Sofija koja je preživjela.

Prema optužnici, Bijelac je, u vrijeme teške nesreće bio pod zabranom upravljanja vozilom "B" kategorije zbog ranije prebrze vožnje.

On je prije nesreće u potpunosti prešao u suprotnu saobraćajnu traku i svojim prednjim desnim dijelom udario u prednji dio "fijata". 

SVJEDOK

Svjedok Elena Motičić, koja je u trenutku nesreće bila u "audiju", ranije je tokom svjedočenja rekla da se ne sjeća kako je došlo do nesreće, jer je u tom trenutku spavala.

Ona je ostala pri toj izjavi i nakon više pitanja članova sudskog vijeća kako je moguće da je uspjela zaspati u samo tri minuta, nakon što je za volan "audija" sjeo Bijelac. 

Motičićeva je na pitanja člana sudskog vijeća ranije izjavila i da nikada sa optuženim nije pričala o tome šta je prethodilo teškoj nesreći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana