Okružni sud Banjaluka osudio Luku Lovru, jer je pokušao da zapali ženu: Nasilnom suprugu pet godina robije

Jasmina Salopek
Foto: Printskrin

BANjALUKA - Luka Lovre (40), koji je optužen da je pokušao ubiti nevjenčanu suprugu Tijanu P. tako što je polio benzinom i pokušao da je zapali, osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na pet godina robije.

Prema optužnici, Lovre je suprugu pokušao da ubije 12. juna u njihovom stanu u banjalučkom naselju Obilićevo.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić kazao je da je izmijenjena izreka presude u odnosu na optužnicu u korist optuženog.

- Određen mu je psihosocijalni tretman u trajanju od dvije godine u zatvoru, onako kako to ljekari odluče - kazao je Jukić.

U kaznu se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru.

- S obzirom da se radi o prvostepenoj presudi, pritvor mu može trajati do pravosnažnosti presude - dodao je Jukić.

Lovre je već osuđivan zbog nasilja u porodici. Snosiće i sve troškove krivičnog postupka u iznosu od 2.640 KM, a Tijana P. je upućena na pokretanje parničnog postupka zbog naknade štete.

Advokat odbrane Aleksandar Jokić najavio je žalbu na prvostepenu presudu. Tokom izricanja presude, u sudnici je bila i njegova sestra, koja je plakala.

Kako je ranije objavljeno, napad se desio nakon što su se supružnici posvađali, a prema navodima iz optužnice, Lovre je nevjenčanu suprugu najprije vrijeđao, pa je bacio na krevet.

Žena je, dodaje se, pokušala pobjeći iz stana, ali joj nije dozvolio, već je zalomio ključ u ulaznim vratima, pa je istrčala na balkon i dozivala u pomoć.

Lovre je tada, stoji u optužnici, uzeo flašu u kojoj je bio benzin, te polio vanbračnu suprugu po licu i tijelu, prijeteći da će je zapaliti. Ona je pobjegla u kupatilo kako bi se oprala od benzina, dok je optuženi ušao za njom prosuo benzin pa zapalio. Žena je uspjela sa balkona dozvati pomoć.

Lovre je u sudnici rekao da nije želio povrijediti Tijanu i da je ona žena koju voli.

- Zar da ubijem ženu koju volim? Nisam je želio povrijediti - kazao je u sudu Lovre.

Ispričao je da su se posvađali jer je Tijana tog dana igrala bingo tombolu te potrošila puno novca. Iznerviralo ga je, kazao je, i to što se nije javljala na telefon i što mu nije vjerovala da je voli. Priznao je da je polio po leđima benzinom, ali je dodao da ne zna zašto je to uradio.

Nasilje

Luka Lovre je u sudu priznao da je i ranije znao tokom svađe da se iznervira i da postane nasilan. Kazao je da je ranije polupao sto u stanu, te šank i staklo u roštiljnici gdje je Tijana radila. Istakao je da mu je teško zbog svega i da je čak u pritvoru dok je bio šrafom pokušao da isiječe vene te sam sebi razbio glavu i nos. Predsjednika sudskog vijeća Branimira Jukića interesovalo je da li on uvijek kad se iznervira nešto polupa i je li to normalno, a on je odgovorio da nije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana