Oglasilo se Tužilaštvo BiH: Evo ko je sve optužen osim direktora “Bosnalijeka”

Nebojša Tomašević
Oglasilo se Tužilaštvo BiH: Evo ko je sve optužen osim direktora “Bosnalijeka”

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba i četiri preduzeća u predmetu u kojem je oštećena kompanija “Bosnalijek” Sarajevo za više od 10,8 miliona KM.

Kako se navodi optuženi su direktor kompanije Nedim Uzunović iz Mostara te  Emin Hadžiomerović (75) iz Kotor Varoši, Jasmina Uzunović (44) iz Banjaluke, Sead Uzunović, zvani Sejo (71) iz Konjica, Munir Ćukle (53) iz Konjidža, Nadija Ćukle (45) iz Sarajeva, Alma Turajlić (38) iz Banjaluke, Aziz Šukalo (65) iz Foče, Vedad Tuzović, zvani Vedo (47) iz Sarajeva, državljanin Srbije Bogdan Joković (65) iz Beograda, Anel Vrtić, zvani Crni (47) iz Sarajeva. Optužnicom su obuhvaćene firme  "Serreta Investing" iz Sarajeva, "Libero 5" i "Turist Best" iz Konjica, i "Emko građenje" iz Rogoznice.

- Prvooptuženi Nedim Uzunović u svojstvu organizatora zajedno  sa više osoba, sa kojima je povezan rodbinskim i drugim vezama, djelujući kao organizovana grupa, planiranjem i izvršenjem krivičnih djela, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, suprotno interesima kompanije "Bosnalijek" vršili su finansijske transakcije putem više Of šor kompanija, registrovanih na Britanskim Djevičanskim Otocima i Sejšelima.To su radili u korist računa kompanija u Latviji, Kipru i drugim zemljama, a za navodne marketinške ili konsultantske usluge koje nisu izvršene - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Uzunović, kao stvarni vlasnik of por kompanija i direktor Predstavništva kompanije "Bosnalijek" u Moskvi, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo, novac  nezakonito ubacivao u legalne finansijske tokove. On je, kako se navodi, uplaćivao velike novčane iznose na račune kojima je raspolagao, kao i račune sebi bliskih osoba, koji je nakon toga korišten za različite namjene, uključujući i kupovinu nekretnina, dionica, vozila itd.

- Prema prikupljenim dokazima, optuženi su oštetili kompaniju "Bosnalijek" Sarajevo za iznos od 10.849.609,43 KM, te sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 9.984.508,01 KM. Novcem su dalje raspolagali i koristili u privrednom poslovanju, kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu u BiH i  Hrvatskoj, stavljajući novac za koji su znali da je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u legalne financijske tokove -  saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaju da su Tužilaštvo BiH i partnerske institucije i agencije koje su učestovale u istrazi, dokumentovale više stotina inostranih i domaćih finansijskih transakcija u velikim iznosima, te je nad određenim novčanim sredstvima i imovinom, tokom postupka izvršena zabrana raspolaganja, a u okviru optužnice tražiće se oduzimanje višemilonske nezakonite imovinske koristi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana