Oduzeti automobili vrijedni 150.000 KM

Goran Obradović
Oduzeti automobili vrijedni 150.000 KM

Sarajevo - Od uhapšenih u policijskoj akciji "Titan" koji su osumnjičeni da su se bavili nedozvoljenom trgovinom kokaina pripadnici MUP-a RS su oduzeli veću količinu novca, kao i pet vozila čija se vrijednost procjenjuje na oko 150.000 maraka, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Oduzeti su automobili: "infiniti FX 35", BMW, "audi A6" "golf 5" i još jedno vozilo.

Na čelu ove grupe bio je Željko Radovanović (39) iz Bijeljine zvani Krečo i Votka, a koji se nalazi na izdržavanju kazne u KPZ Foča, kao i Mile Rosić koji kaznu služi u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka na Tunjicama.

U MUP-u su dodali da su juče protiv 11 osoba koje su osumnjičene da su počinile krivična djela organizovani kriminal i neovlašćen promet opojne droge podnijeli izvještaj Tužilaštvu BiH.

Od tih 11 osoba Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za Zlatu Radovanović (33) suprugu od Radovanovića, Vladu Ilića (36) iz Ugljevika, Dragišu Vasića (28) i Zdravka Trifunovića (25).

Izvor blizak istrazi ispričao je da je Radovanović u Kazneno-popravnom zavodu u Foči služio kaznu od osam mjeseci i da je krajem ovog mjeseca trebalo da bude pušten na slobodu.

- Specijalci MUP-a RS u ponedjeljak su oko pet časova upali u prostoriju zvanu "kolektiv" gdje se oko 30 zatvorenika nalazilo na spavanju. Odmah su pretresli Radovanovića, kao i ostale zatvorenike. Tom prilikom pronađeno je pet mobilnih telefona i nekoliko bodeža. Ali ništa od toga nije pronađeno kod Radovanovića - rekao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, Radovanović je u zatvoru bio gotovo neprimjetan, povučen i nije pravio probleme, a u posljednje vrijeme nije se ni sa kim družio.

- Jedino što je moglo biti sumnjivo kod Radovanovića su posjete opasnih osoba. Dolazili su momci sa skupocjenim automobilima, koji su izgledali kao da se bave sumnjivim poslovima - dodao je naš izvor.

Sumnja se da je Radovanović iz svoje zatvorske ćelije rukovodio grupom dilera koja je prodavala drogu, najčešće kokain, na području Hrvatske, Austrije i Njemačke.

- On je putem mobilnog telefona i posjeta iz zatvora dogovarao kupovinu i prodaju narkotika, a ostali osumnjičeni su "radili" za njega i prodavali drogu. Uglavnom, riječ je o njegovim rođacima i prijateljima. Radovanović je slao svoje kurire koji su kokain iz zemalja Evropske unije dopremali na područje BiH što pokazuje činjenica da su oni hapšeni u Njemačkoj i Hrvatskoj - rekao je pomenuti izvor.

Za Radovanovića se sumnja da je bio jedan od glavnih dobavljača kokaina, na području cijele RS. U Srbiji je Radovanović osuđen na 13 godina zatvora, a bio je prvooptuženi u grupi narko-dilera protiv kojih je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo optužnicu 2008. godine.

Prilikom hapšenja njegove grupe krajem 2007. godine policija je kod njih pronašla 48,7 kilograma heroina i 4,2 kilograma kokaina, kao i 200.000 evra koji potiču od prodaje droge, a pretpostavlja se da su bile namijenjene za skrivanje tada haškog bjegunca Radovana Karadžića. U ovoj grupi uhapšen je i Ljuban Ećim, nekadašnji zamjenik šefa Službe državne bezbjednosti u Banjaluci.

KPZ Foča

Odgovorni u KPZ Foča od samog početka akcije bili su upoznati sa aktivnostima koje su preduzimali MUP RS i Tužilaštvo BiH, rekli su u MUP-u RS.

- Oni su dali maksimalan doprinos u realizaciji pomenutih aktivnosti, koje su se odnosile na Željka Radovanovića i njegove aktivnosti u KPZ Foča - dodali su u MUP-u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana