Određen pritvor uhapšenima u akciji "IRA"

J. Sa.
Određen pritvor uhapšenima u akciji "IRA"

SARAJEVO- Sud BiH odredio je pritvor sudiji Jovanu Saviću, Željku Radovanoviću Kreči, Igori Vilotići, Samiru Alagiću, Miši Rosiću, Saši Kovačeviću, Draganu Muharemoviću, Anđelku Đokiću i Miroslavu Pajiću koji su uhapšeni u akciji "IRA" zbog organizovanog kriminala, šverca droge i oružja, primanja mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i nanošenje tjelesne povrede.

Prema tvrdnjama Tužilaštva osumnjičeni su prodaju droge dogovarali putem aplikacija "Skaj" i "Anom".

Kako je ranije pisano, akcija "Ira" započeta je 13. aprila u ranim jutarnjim časovima kada je pretreseno 28 lokacija i uhapšeno više osoba, a sprovedena je na području više gradova u BiH.

Podjesjećam da su akciju sproveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA, a u kojoj su učestvovali i pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova Repuiblike Srpske, Kantona Sarajevo i policije Brčko Distrikta.

– Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem, kao i niz drugih krivičnih đela. Tokom istrage prikupljeni su dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima grupa organizovanog kriminala koje đeluju u susjednim zemljama. Među osobama lišenim slobode ima i nositelja pravosudnih funkcija – istakli su ranije u Tužilaštvu BiH po čijem nalogu se akcija i sprovodi.

U okviru akcije ostvarena  je značajna međunarodna suradnja Tužlaštva BiH sa partnerskim institucijama u zemljama regiona i EU, kao i strukturama EUROPOL i EUROJUST.

Kako je tada saopšteno iz SIPA-e akcija i pretresi su se sprovodili na području Bijeljine, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Pala.

- Pretresi se vrše zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene i pranje novca propisana Krivičnim zakonom BiH i krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, davanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i  tjelesna povreda propisana Krivičnim zakonom Republike Srpske-saopštila je SIPA.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana