Odgođeno suđenje vozaču optuženom zbog smrti četvoro ljudi

N.T.
Foto: Glas Srpske

BANjALUKA – Početak suđenja Bobanu Đekiću (27) iz Prnjavora kojeg terete da je pijan i vozeći skoro 150 km/ čas skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginula četiri državljanina Srbije među kojima i dijete, odgođeno je za septembar.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je da su advokati optuženog sud obavijestili da ne mogu da prisustvuju zbog ranijih obaveza.

Na današnjem ročištu pojavio se samo okružni tužilac Bojan Topić, a suđenje je pomjereno za 11. septembar.

Protiv Đekića je optužnicu podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo koje mu na teret stavlja krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja. Kobna nesreća se dogodila 27. avgusta 2023. godine oko 20.30 časova u Donjim Štrpcima kod Prnjavora i tada su poginuli Aleksandar Jovanović (19), Dejan Jovanović (23) i djevojčica S.J. (7) iz Mačvanske Mitrovice, te Vidosava Jovanović (49) iz Klenak kod Rume. Kako se navodi u  optužnici Đekić je  bio za volanom “pasata 8”  kada je vozeći pijan i nedozvoljenom brzinom od pozadi udario “pežo206”.

- Optuženi je vozio magistralnim putem Prnjavor – Derventa prema Prnjavoru i vozio je u stanju srednjeg pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,73 g/kg i nedozvoljenom brzinom od oko 142 km/h, iako je dozvoljena brzina kretanja na toj dionici puta 80 km/h. Bio je svjestan da tako može izazvati opasnost za živote ljudi i pristao je na takvu posljedicu-stoji u optužnici. 

Pojašnjava da je optuženi u desnoj traci, bez kočenja, od pozadi udario u “pežo 206” koji je u tom trenutku, kao pješak, gurao stradali Aleksandar Jovanović. Dodaje se da na “pežou” nije bila uključena svjetlosna signalizacija, te da Jovanović na sebi nije nosio svjetloodbojni prsluk, a vozačeva vrata su bila otvorena. 

Ostali stradali su sjedili u “pežou” i to Dejan Jovanović za volanom, dok su Vidosava i dijete bili na zadnjem sjedištu.

-Usljed udara Aleksandar je nabačen na “pasata”, a potom odbačen u kanal. Preminuo je na licu mjesta usljed razaranja malog mozga i krvarenja u sistem moždanih komora. Nakon udara “pasat” se zaustavio u kanalu sa desne strane, a vozilo oštećenih je od siline udara nastavilo kretanje unaprijed, te se zarotiralo prešlo u lijevu saobraćajnu traku, a potom se vratilo i zaustavilo u desnoj traci-navedeno je u optužnici.

Dalje se dodaje da je vozač u “pežou” glavom udario u prednje staklo i ispao je iz vozila na kolovoz te je usljed višestrukih povreda narednog dana preminuo. Prema optužnici putnice su ostale zaglavljene u “pežou 206” i Vidosava je usljed višestrukih povreda preminula u kolima Hitne pomoći. 

Sedmogodišnja S.J. takođe je zadobila višestruke povrede od kojih je preminula tokom transporta ka Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Prema Krivičnom zakonuku Republike Srpske za djelo za koje optužen Đekić predviđena je  kazna od tri do 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana