Odbijeno izručenje SAD "kralja kripto valuta"

Srna
Foto: Al Džezira

PODGORICA- Apelacioni sud potvrdio je rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je odbijeno izručenje SAD državljanina Južne Koreje Do Kvona, poznatijeg kao "kralj kripto valuta".

Iz Apeleacionog suda su podsjetili da je prvostepenim rješenjem Višeg suda dozvoljeno izručenje Do Kvona u skraćenom postupku radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Koreje, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi SAD.

"Protiv ovog rješenja nije bilo žalbe, pa je odluka Višeg suda u Podgorici pravnosnažna u dijelu u kojem je dozvoljeno izručenje u skraćenom postupku po molbi Koreje", saopšteno je na sajtu Apelacionog suda.

Apelacioni sud je, kako je navedeno, po službenoj dužnosti ispitivao ovo rješenje u stavu kojim je odbijeno izručenje Do Kvona u skraćenom postupku po molbi SAD, kako je to predviđeno Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Zbog toga, kako se navodi, Viši sud je dostavio Apelacionom sudu spise predmeta.

"Apelacioni sud je ocijenio da je prvostepeni sud pravilno utvrdio ispunjenost zakonskih uslova za izručenje po obje molbe, shodno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i da je zamolnica Koreje prispjela prije nego SAD, pa je pravilnom ocjenom ovog i drugih kriterijuma iz člana 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, koji se primjenjuje u slučaju kada izručenje iste osobe traži više država, dao prednost molbi Koreje, a posljedično je odbio molbu za izručenje SAD", rekli su iz Apelacionog suda.

Oni su zaključili da je Viši sud za odluku dao jasne i dovoljne razloge, koje je Apelacioni sud prihvatio.

"Kralj kripto valuta" Do Kvon nalazi se u prihvatilištu za strance u Crnoj Gori od 23. marta, nakon odslužene četvoromjesečne kazne zatvora, na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava.

On je sa saradnikom uhapšen na aerodromu u Podgorici sa lažnim pasošem 23. marta prošle godine, kada su sa tim dokumentima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenja javne ponude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana