Odbijena optužnica za zločin protiv srpskih zarobljenika u Brčkom

Srna
Odbijena optužnica za zločin protiv srpskih zarobljenika u Brčkom

SARAJEVO - Sud BiH odbio je optužnicu koja tereti Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića i Ramiza Pljakića za mučenje i ubistvo 11 zarobljenih srpskih vojnika na području Brčkog.

Sud BiH prethodno je razdvojio krivični postupak protiv njih četvorice, dok će se postupak protiv petog optuženog Hazima Fazlovića voditi pod postojećim brojem "S1 1 K 019412 20 Kri".

Kako je saopšteno iz Suda BiH, nakon razdvajanja postupka, Sud je donio i prvostepenu presudu kojom je odbijena optužnica koja tereti Rizvanovića, Omerovića i Huskanovića da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175 tačke a) i b) Krivičnog zakona BiH, te Pljakića za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175.

Optužba je odbijena jer su optuženi Rizvanović, Omerović i Huskanović za isto djelo pravosnažno oslobođeni, dok je u slučaju Pljakića optužnica odbijena zbog toga što postoje druge okolnosti koje isključuju krivično gonjenje, saopšteno je iz Suda BiH.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana. "Postupak protiv optuženog Hazima Fazlovića vodiće se pod postojećim brojem "S1 1 K 019412 20 Kri", navodi se u saopštenju. Sud BiH potvrdio je u februaru 2020. godine optužnicu koja Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića, Hazima Fazlovića i Ramiza Pljakića tereti za mučenje i ubistvo 11 zarobljenih srpskih vojnika na području Brčkog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana