Od 20 uhapšenih u akciji "Storidž 2" pritvor određen za njih 14: Marihuanu proizvodili u laboratoriji u Sloveniji

Nebojša Tomašević
Od 20 uhapšenih u akciji "Storidž 2" pritvor određen za njih 14: Marihuanu proizvodili u laboratoriji u Sloveniji

SARAJEVO - Vođa kriminalne grupe koja je razbijena u akciji "Storidž 2" Dušan Lovrenović, koji je u bjekstvu, organizovao je proizvodnju marihuane u Sloveniji, gdje i otkrivena ilegalna laboratorija, saznaje "Glas Srpske".

Prema našim informacijama, osumnjičeni su veće količine droge nabavljali u Albaniji, Crnoj Gori i Holandiji, a gasne pištolje u Slovačkoj. Saznajemo da su sve dovozili u Gradišku, gdje su narkotike prepakivali, a oružje prepravljali u ubojito za dalju prodaju.

Tokom akcije palo je 20 osumnjičenih, od kojih je pet pušteno nakon ispitivanja. Odlukom Suda BiH na zahtjev Tužilaštva pritvoreno je 14 lica. Iza rešetaka su završili Veljko Ugrenović, Mladen Grbić, Savo Dragišić, Saša Vidović, Aleksandar Vitez, Filip Munjeran, Gordan Gvozden, Dražen Karan, Dragoslav Radaković, Darko Vujić, Kostadin Balaban iz Gradiške, Nebojša Tojagić iz Banjaluke, Dario Taškov iz Novog Grada i Radivoj Lekić iz Laktaša. Saša Narančić iz Srpca jedini je pušten na slobodu od njih 15 za koje je Tužilaštvo tražilo pritvor.

Izvor blizak istrazi je pojasnio da su osumnjičeni narkotike prepakivali u Gradišci u manja pakovanja za prodaju te ih krijumčarili u Zagreb, Osijek, Budimpeštu, Štutgart i Berlin.

- Drogu su prevozili u specijalno pripremljenim vozilima, a o prodaji se dogovarali putem kriptovanih aplikacija "Skaj" i Anon". Otkriveno je da je grupa početkom decembra 2020. u Gradišku dovezla čak 460 kilograma skanka kako bi je preprodala u Hrvatsku. Narkotike je Dušan Lovrenović preuzeo od Dragana Gajića koji je kasnije uhapšen. Kada je to čuo, Lovrenović je odlučio da premjesti drogu jer bi Gajić mogao da otkrije štek - rekao je naš izvor i dodao da je Dušan to radio u saradnji sa ocem Milivojem i Predragom Petkovićem, koji su u bjekstvu, te Mladenom Grbićem i Sašom Vidovićem.

Pojasnio je da su osumnjičeni prije premještanja droge iz vreća odvadili 150 kilograma skanka i prodali, a ostatak droge su pomiješali sa trinom i sijenom da namire na 460 kilograma, da Gajić ne otkrije manjak.

- Vreće su sakrili u vikendicu u Cerovljanima kod Gradiške i anonimno dojavili policiji lokaciju narkotika - pojasnio je ovaj izvor.

Istakao je da je ova grupa u maju uspjela da u Sloveniju prokrijumčari heroin vrijedan 38.000 evra. Osumnjičeni su, kako saznajemo, gasne pištolje kupovali od firme "Tassat" u Slovačkoj te ih prevozili u Gradišku, gdje su ih prepravljali u ubojito oružje i prodavali. Policija je uspjela da otkrije da su tako prerađena 23 pištolja prodali u Njemačkoj za 53.000 evra. Preprodaju oružja je organizovao Dušan Lovrenović, a pištolje je u Berlin odvezao Dragišić. Pištolje je pronašla policija Njemačke i na njima je nađen Dragišićev DNK. Osim toga, tokom istrage je otkriveno da su prodali 17 pištolja u Srbiji.

Tokom akcije "Storidž 2" pretreseno je 50 lokacija, nađena laboratorija za proizvodnju marihuane te zaplijenjeno 11 skupocjenih vozila, oko 100.000 KM, četiri puške kao i dva pištolja. 

Potraga

Akcijom "Storidž 2" obuhvaćeno je šest osoba koje su u bjekstvu. Osim Dušana Lovrenovića, koji je označen kao glavni za nabavku narkotika i oružja, traga se i za njegovim ocem Milivojem Lovrenovićem, za kojim je bila raspisana potjernica zbog ubistva Strahinje Stojanovića u Beogradu. Traga se i za Predragom Petkovićem, Jovicom Grujićem, Dariom Jekićem i Vladicom Pavlovićem, a za njima će, kako je rekao tužilac, biti raspisane potjernice. Petković je takođe označen kao organizator grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana