Obustavljene transakcije od 610.000KM: Poznata imena uhapšenih u akciji "Incitat"

N.T.
Foto: Avaz

SARAJEVO - Ibro Berilo, Adis Mulaosmanović, Edina Džigal kao i Nađa Milišić uhapšeni su do sada u okviru akcije "Incitat" potvrđeno je iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Kako su ranije pojasnili cilj pomenute akcije, koju sprovode pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), je  suzbijanje sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Iz Tužilaštva su naveli da akcija još uvijek traje i da će više informacija biti po okončanju. Kako su pojasnili, Berilo je uhapšen na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a tokom dana tu će biti i ispitan.

Berilo je načelnik sarajevske Opštine Trnovo, a Mulaosmanović je vlasnik kompanije "Lok-Pil", a Džigal je njegova sestra, a Milišićeva je Berilova pomoćnica.

Prema saznanjima medija u FBiH Mulasomanović je Berilu poklonio apartman, a on je njemu zauzvrat omogućio da izgradi hotel na državnom zemljištu u centru Bjelašnice.

Tokom ove akcije u komercijalnim bankama privremeno su blokirane transakcije u vrijednosti od 610.000 KM.

Prema nezvaničnim informacijama "Avaza" istražioci SIPA su na računima Mulaosmanovića kao i njegove sestre Džigal i Berilove supruge pronašli stotine hiljada maraka.

Kako je saopšteno iz SIPA u okviru akcije pretresaju se poslovne i stambene prostorije kao i pokretne stvari na 12 lokacija.

- Između ostalog u toku su pretresi prostorija opštine Trnovo i pravnog lica „Lok- Pil“ doo Sarajevo - saopšteno je ranije iz SIPA.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako su naveli u SIPA oni su u okviru ovog predmeta Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu te dopunu izvještaju u okviru kojih su prijavljena četiri fizička i jedno pravno lice.

- Prijava je podnesena zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlašćenja i pranje novca propisana Krivičnim zakonom Federacije BiH- stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana