Novitović optužen za zloupotrebu položaja, prijeti mu do 10 godina zatvora

ATV
Novitović optužen za zloupotrebu položaja, prijeti mu do 10 godina zatvora

BANjALUKA- Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Milana Novitovića (54), nekadašnjeg v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ), zbog sumnje da je zloupotrebom položaja oštetio Civilnu zaštitu za oko 12.000 KM.

Optužnica se odnosi na to da je Novitović navodno nezakonito omogućio prethodnom direktoru RUCZ Veseljku Elezu da tri mjeseca, po isteku mandata, prima direktorsku platu na osnovu čega mu je isplaćeno 12.036 KM na štetu sredstava RUCZ odobrenih budžetom.

Prema optužnici djelo je počinjeno u periodu od 26. avgusta 2019. do 23. novembra 2019. godine kada je Novitović obavljao funkciju v.d. direktora RUCZ.

U optužnici se navodi da je optuženi postupao suprotno Zakonu o državnim službenicima Republike Srpske, a iako je bio svjestan zabranjenosti svog djela, to izvršenje je htio u namjeri da drugom pribavi imovinsku korist.

”Optuženi je 26. avgusta 2019. godine donio Rješenje o utvrđivanju statusa neraspoređenog državnog službenika RUCZ koji je Veseljku Elezu utvrdio status neraspoređenog državnog službenika, te pravo na platu koju je Elez ostvarivao kao direktor RUCZ, iako je znao da je Elez razriješen funkcije rješenjem Vlade Republike Srpske zbog podnošenja ostavke, a ne zbog isteka mandata”, piše u optužnici.

Dodaje se da Odluku o utvrđivanju statusa neraspoređenih državnih službenika za postavljena lica donosi Vlada te da je Elezu, po rješenju Investiciono razvojne banke Republike Srpske, mirovao radni odnos u toj instituciji u koju se trebao vratiti nakon prestanka mandata.

”To je učinio tek 24. novembra 2019. godine, čime je optuženi Elezu omogućio da tri mjeseca po isteku mandata prima platu direktora. Na taj način pribavio mu je imovinsku korist na ime novčanih primanja po osnovu bruto plate u iznosu od 12.036,56 KM, a sve na štetu sredstava RUCZ odobrenih budžetom”, navodi se u optužnici.

Optužnicu je potvrdilo Posebno odjeljenje Okružnog suda u Banjaluci, piše ATV.

Novitović je za ATV rekao da je upoznat sa optužnicom, ali nije želio da je komentariše, navodeći da to sve tek treba dokazivati.

Ukoliko se dokaže krivica Novitoviću, prema zakonu, prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana