Nikola Špirić svjedočio na suđenju direktorici Agencije za bankarstvo RS: Banke skupa igračka u rukama vlasnika

Nebojša Tomašević
Nikola Špirić svjedočio na suđenju direktorici Agencije za bankarstvo RS: Banke skupa igračka u rukama vlasnika

BANjALUKA - Isplata osiguranih depozita nakon likvidacije Bobar banke urađena je za svega mjesec dana bez problema i domino efekta za ostale banke zahvaljujući, između ostalog, i brzim informacijama od Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

 

Kazao je ovo, u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju bivšoj direktorki pomenute agencije Slavici Injac, svjedok tužilaštva predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić. On je u vrijeme problema i propasti Bobar banke bio ministar finansija u Savjetu ministara BiH i zamjenik predsjednika Agencije za osiguranje depozita.

- Proces stečaja i oduzimanja dozvole Bobar banci je jedinstven primjer, jer je isplaćeno 155 miliona depozita bez domino efekta. Za probleme u Bobar banci  smo znali, ali moralo se raditi oprezno i ne ići sa svim informacijama u javnost da se ne bi stvorio stampedo i propast drugih banaka i ugrožavanje bankarskog sistema - kazao je Špirić.

Tužilac Snježana Petković nije bila zadovoljna njegovim odgovorom pa mu je rekla da on priča o onome što je uradila Agencija za osiguranje depozita, a nju interesuje šta je i kako radila Agencija za bankarstvo RS.

 -  Šta je preduzimala ta agencija? Jeste li iznosili nezadovoljstvo da su informacije o bankama nedovoljne i uvijek iste sadržine? - pitala je tužilac Petković.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić upozorio je tužioca da ne postavlja tako pitanja jer ne želi da čuje do kraja šta svjedok govori.

 -  Koliko sam ja razumio, svjedok je rekao da je Agencija za osiguranje depozita BiH mogla da brzo reaguje zahvaljujući između ostalog brzim informacijama Agencije za bankarstvo - kazao je Jukić, te upitao svjedoka je li to tako, na šta mu je on odgovorio da jeste.

Špirić je još istakao da je najveći problem bankarskog sektora nepostojanje jasne granice između vlasničke i upravljačke strukture, te problem sa povezanim licima. Prema njegovim riječima te probleme imala je i Bobar banka, što je skupo plaćeno.

 -  Vlasniku je teško objasniti da ima loše plasmane prema povezanim licima jer on želi da ih spasi, a ugrožava banku. Banka je skupa igračka u rukama vlasnika. Banke su živi organizam i činili smo sve da se spasi banka. Regulator je proveo sve i nije mogao da je spasi - kazao je Špirić

On je na pitanje odbrane Injčeve, rekao da u vrijeme dok je bio član uprave Agencije za osiguranje depozita nije primijetio da je Agencija za bankarstvo RS uradila nešto nepravilno.

 - Mjere koje su preduzimali u to vrijeme bile su odgovarajuće. Imali smo veliko povjerenje u Agenciju za bankarstvo i da nismo imali informacija od njih, problemi bi bili veći - kazao je Nikola Špirić.

Optužnica

Optužnicu protiv Slavice Injac i još 15 osoba podiglo je Tužilaštvo BiH kojom ih tereti da su od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovali kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom načinila štetu od 122,5 miliona KM.

Terete ih da su ciljano plasirali kredite preduzećima članovima “Bobar grupe” bez minimalnog osiguranja, što je dovelo do propasti “Bobar banke”. Propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija BiH i entiteta, sredstva opština i javnih preduzeća i depoziti građana. Predmet protiv Injčeve je, zbog njenih zdravstvenih problema, 2018. godine prebačen iz Suda BiH u Okružni sud u Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana