Nestalim avionom upravljala žena iz Moldavije, potragu otežavaju nepristupačan teren i magla

Jelena Stanić
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA – Sportskim avionom koji se juče nestao dok je letio iznad Kozare upravljala je Moldavka sa rumunskim državljanstvom (31), majka dvoje djece, a s njom je bio operater iz Beograda (34), potvrđeno je "Glasu Srpske".

Oni su zaposleni u firmi "STS avijacija", čiji su radnici takođe na terenu u potrazi za avionom.

-  Pilot i operater, koji je već deset godina radi za ovu firmu, su nekih pet ili šest dana u Banjaluci, a došli su iz Hrvatske, gdje su isto radili akciju vakcinisanja životinja. Avion je poletio iz Banjaluke, a nakon nekih pet časova leta signal se izgubio iznad Kozare. Avion je prije polijetanja bio na redovnom servisu i pregledu i bio je ispravan – kaže sagovornik "Glasa".

"Glas Srpske" saznaje da se prošle godine u Rumuniji dogodila nesreća sa avionom ove firme.

- Avion se pokvario i pilot je morao hitno da sleti u šumu. Operater i pilot su uspjeli da izađu prije nego se letjelica zapalila i u potpunosti izgorjela. Telefonom su pozvali pomoć koja ih je pronašla nakon dva i po sata.

Potraga za nestalim "pajperom 28" još traje i to na površini od oko 200 hektara izuzetno nepristupačnog terena. Većinom je riječ o šumskom području, a potragu za nestalim avionom otežavaju izuzetno teški vremenski uslovi i niska temperatura. Vidljivost je slaba zbog guste magle.

U potrazi učestvuju policijski službenici Policijske uprave Gradiška, zajedno sa policijskim službenicima Policijske uprave Prijedor, Specijalne antiterorističke jedinice, kao i jedinica Žandarmerije, a u potrazi je uključen i dron.

Na tarenu su i planinari, lugari i druge organizacije, kao i Republička uprave Civilne zaštite.

- Pretražuje se drugi dio planine Kozara koji sinoć nisu uspjeli da prođu – rekla je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović.

Ona je dodala da u potrazi za sada ne učestvuje helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske zbog slabe vidljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana