Uslovno kažnjen zbog laganja na sudu!

Nebojša Tomašević
Foto: GS

BANjALUKA - Nenad Mićić osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na godinu uslovnog zatvora jer je lažno svjedočio u predmetu "Trzaj protiv optuženih za šverc oružja, eksploziva i ljekova u Švedsku.

On je osuđen za krivično djelo davanje lažnog iskaza, a prema presudi neće ići u zatvor ako u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Optužnicu protiv Mićića podiglo je Republičko tužilaštvo, a kako se navodi lažni iskaz je dao u februaru 2021. godine na jednom od ročišta optuženima koje održano u banjalučkom Okružnom sudu.
  
- Krivično djelo je počinjeno 3. februara 2021. godine u postupku pred Okružnim sudom u Banjaluci, a u krivičnom predmetu u kojem su optuženi bili Milija Vlačić i drugi zbog krivičnog djela počinjenog u sastavu kriminalnog udruženja. Iako je položio zakletvu za svjedoka i bio upozoren na dužnost kazivanja istine, kao i da je davanje lažnog iskaza krivično djelo. Mićić je odgovarajući na pitanja lažno svjedočio - stoji u optužnici.

Precizirano je da je pomenuti svjedok u sudu izjavio da mu je poznato da je automobil, u kojem su prilikom hapšenja Milije Vlačića pronađeni predmeti izvršenja krivičnog djela, bio u posjedu Zorana Jovanovića.

- Znao je da vozilo uopšte nije bilo u posjedu Jovanović, a iskaz je dao u namjeri da ga lažno tereti za inkriminisane radnje koje su Vlačiću stavljene na teret, a da njemu na taj način pomogne da izbjegne krivičnu odgovornost. Navodi svjedoka na glavnom pretresu su u suprotnosti sa objektivnom stvarnošću i izvedenim dokazima u navedenom krivičnom predmetu - stoji u optužnici.

Milija Vlačić iz Bijeljine, inače penzionisani policajac, osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na četiri godine zatvora, dok su njegovi sugrađani Miodrag i njegov sin Nebojša Đilas te Borivoje Lukić iz Ugljevika dobili uslovne kazne zbog šverca oružja, eksploziva i ljekova u Švedsku.

Dragan Vlačić oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza. Nebojša je osuđen na uslovnu kaznu od osam mjeseci, a Miodrag na godinu i neće ići u zatvor ako u roku od pet godina ne učine novo krivično djelo. 

Lukić, koji je bivši Titov zatvorenik, dobio je pola godine, a kaznu neće odležati ako u roku od dvije godine ne učini krivično djelo. Prvooptuženi Slađan Lonco iz Bijeljine u međuvremenu je preminuo od posljedica zaraze virusom korona. 

Teretili su se da su djela počinili u toku 2014. i početkom 2015. godine, a da su oružje, eksploziv i veću količinu lijekova nabavljali radi dalje distribucije i prodaje zainteresovanim kupcima na teritoriji Kraljevine Švedske. 

Vlačić je je bio optužen da je nabavio 46 bombi, automatsku pušku, pištolj sa mecima, kao i 4.500 tableta ksalol i 550 grama drugih tableta radi krijumčarenja u Švedsku.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana