Naučnim radovima dokazuju nevinost Obrena Petrovića i Milka Vidakovića

Nebojša Tomašević
Naučnim radovima dokazuju nevinost Obrena Petrovića i Milka Vidakovića

BANjALUKA – Odbrana bivšeg gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića i nekadašnjeg šefa Odsjeka civilne zaštite Milka Vidakovića, optuženih zbog poplava u Doboju 2014. godine, na suđenju u banjalučkom Okružnom sudu je predala nekoliko naučnih radova o poplavama kojima dokazuju nevinost optuženih.

 Petrovića i Vidakovića dobojsko Okružno tužilaštvo tereti za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta.

Branilac optuženog Petrovića, Jadranka Ivanović sudu je između ostalog predala naučne radove "Poplave i lekcije naučene iz poplava", "Poplave na Balkanu 2014", "Uzroci poplava u slivu rijeke Bosne s osvrtom na poplave iz 2014" godine, Pojasnila je da tim dokumentima dokazuje šta se sve dešavalo u vrijeme poplava, kakva je to bila katastrofa i njen obim. Osim toga predala je i nekoliko presuda drugih sudova koje se odnose na predmete vezane za poplave i u kojima je presuđeno da se radilo o "višoj sili" i "katastrofi".

Advokat Ivanović se požalila da nije mogla da dobije Poslovnik o radu Štaba za vanredne situacije Doboja jer su joj u Gradskoj upravi rekli da je nestao u poplavama.

- Taj Poslovnik je bitan da se vidi nadležnost štaba i da je to tijelo radilo timski i donosilo odluke, a komandant štaba ih je provodio-rekla je između ostalog Ivanovićeva i zatražila od suda da pribavi te dokaze.

Advokat je sudskom vijeću predala i nekoliko odluka republičkih organa kao i onih na nivou BiH između ostalog i Ministarstva bezbjednosti te je istakla da tim dokumentima dokazuje da ti organi u vrijeme poplava nisu radili opno što su trebali u skladu sa zakonom.

Istakla je da dokazuje i da je međusobno obavještavanje između organa na nivou BiH, FBiH i RS u vrijeme poplava bilo zakašnjelo i ne blagovremeno.

Tužilac Mustafa Jupić istakao je da su dokazi koje provela odbrana nerelevantni za optužnicu. Predsjednik sudskog vijeća Zorica Baroš upoznala je prisutne da je iz Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske obavještena da će vještačenje koje im je naloženo, odnosno provjera nalaze obdukcije stradalih tokom poplava u Doboju 2014. godine biti okončana do kraja jula.

Ovu provjeru ranije predložila odbrana optuženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana