Nastavljeno suđenje Elviru Sejfiću: Vještačenjem utvrđeno da je odjeća oštećena nožem

Jasmina Salopek
Nastavljeno suđenje Elviru Sejfiću: Vještačenjem utvrđeno da je odjeća oštećena nožem

SARAJEVO - Analizom i vještačenjem predmeta i odjeće koja je oduzeta od ubijenog Mirze Podbičanina i oštećenog Sulje Planje, poznatijeg kao Suljo Domac, uočila sam oštećenja koja su mogla nastati od noža.

Rekla je to danas na saslušanju vještak balistike i mehanoskopije Fatima Omerspahić, čijim iskazom je nastavljeno suđenje Elviru Sejfiću optuženom za ubistvo Podbičanina i pokušaj ubistva Planje.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Sejfić je 10. oktobra 2022. nakon maltretiranja otišao u svoj stan na Džidžikovcu, uzeo nož i benzin i krenuo u potragu za Podbičaninom i Suljom Domcem, koji su ranije prijetili da će mu silovati kćerku.

Sejfić je Podbičanina pronašao kod sarajevske tržnice te ga ranio nožem, a onda je krenuo za Domcem kojeg je našao kod Velikog parka gdje ga je izbo, a kada ga je počeo polijevati benzinom spriječila ga je policija. Podbičanin je od posljedica povreda preminuo.

Odgovarajući na pitanja sarajevskog tužioca Davora Martinčevića, Omerspahićeva je kazala da je po naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo uradila vještačenje dostavljenih predmeta i odjeće oduzete od Podbičanina i Planje.

- Na analizu i vještačenje, između ostalog, dostavljena je jakna sa kapuljačom maskirne boje, pantalone te prsluk sa džepovima koji su pripadali Planji. Osim toga, na vještačenje su mi dostavljene farmerke, majica kratkih rukava te dukserica i jakna koja je pripadala ubijenom Podbičaninu - rekla je Omerspahićeva.

Prema njenim riječima, na ovim odjevnim predmetima uočena su oštećenja koja su mogla nastati od noža koji joj je takođe dostavljen na vještačenje. Ističe da je nož bio sa drvenom drškom, smeđe boje.

Na upit Sejfićevog advokata Muhidina Kape, da li joj je dostavljena odjeća optuženog na analizu, Omerspahićeva je kazala da nije.

Načelnik Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Josip Bilandžija iskaz je dao u svojstvu svjedoka optužbe.

Objašnjavajući da kritičnog momenta nije bio na dužnosti, Bilandžija je pojasnio da je u večernjim satima krenuo u uobičajenu šetnju te da je vidio dvojicu muškaraca kako razgovaraju.

- Jedan je sjedio, drugi je bio iznad njega kao da je tog što je sjedio pritisnuo koljenima. Bilo je neko naguravanje, ali mi se nije učinilo ništa sumnjivo - rekao je Bilandžija na saslušanju Sejfiću.

Kako je dalje pojasnio, sve je odavalo utisak da se mladići znaju.

- Kada sam krenuo naprijed vidio sam da su se fizički sukobili pa sam nazvao kolegu da ga o tome obavijestim. Rekao sam da počinje tuča i da pošalje patrolu - objasnio je Bilandžija.

Dodao je da je vidio sumnjiv pokret ruku muškarca koji je stajao.

- To me asociralo na ubadanje nožem. Njihova lica nisam vidio, ali taj što je stajao bio je visok oko 180 centimetara. U jednom momentu su ljudi počeli da viču: "Ubada ga, ubiće ga" - ispričao je svjedok.

Nakon saslušanja vještaka i načelnika Operativnog centra MUP-a KS, naredni pretres zakazan je za 28. septembar kada će iskaze dati dva vještaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana