Nastavak suđenja za ubistvo Slaviše Krunića: Gajić i Kovačević razgovarali telefonom na dan ubistva

Nebojša Tomašević
Nastavak suđenja za ubistvo Slaviše Krunića: Gajić i Kovačević razgovarali telefonom na dan ubistva

BANjALUKA - Rodoljub Gajić (37), optužen za učešće u ubistvu banjalučkog biznismena Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38) iz Pala, telefonom je komunicirao 20 puta sa ubijenim napadačem Željkom Kovačevićem.

Kazao je to u banjalučkom Okružnom sudu stručni svjedok Tužilaštva Miroslav Ćurković, koji je analizirao njihovu međusobnu komunikaciju.

Osim Gajića, koji je bio radnik Krunićeve firme "Sektor sekjuriti", za Krunićevo ubistvo su optuženi Benedi Đukanović (54) i Emilio Baldo (57). Terete ih i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića.

- Na osnovu naredbe Tužilaštva, analizirao sam samo komunikaciju Gajića i Kovačevića od 1. januara do 10. maja 2019. Bilo je tu razgovora i SMS poruka. Ne znam sadržinu poruka i razgovora - rekao je Ćurković te naveo sve datume kada je dvojac komunicirao. Prema njegovoj analizi, Gajić i Kovačević su se čuli i na dan ubistva. 

- Kovačević je sa broja Aleksandre Kalamande koji je koristio, zvao Gajića 22. aprila 2019. godine u 12.53 časova. Gajić je koristio i broj telefona registrovanog na kafe bar "Dionis", sa kojeg je 6. aprila 2019. godine pozivao Kovačevića - kazao je Ćurković.

Gajićev branilac Marinko Brkić ukazao je da je analiza urađena nezakonito te je istakao da je Ćurković proširio krivično djelo protiv optuženih u odnosu na ono što stoji u naredbi. 

Pitao je svjedoka da li zna da je Gajić baš tog 6. aprila bio u "Dionisu", na šta mu je svjedok odgovorio da to ne zna. Brkića je interesovalo zašto je stručni svjedok fotografije Gajića stavio u svoj izvještaj i odakle mu te fotografije.

- Praksa je da u izvještaj stavljamo fotografije lica protiv kojih se vodi istraga. Pristupili smo civilnom registru kako bi uzeli fotografije optuženog - rekao je Ćurković.

Odbranu svih optuženih je interesovalo po čijem nalogu je pristupio  civilnom registru ličnih podataka građana.

- Tokom istrage na to imamo pravo, ali to moramo opravdati - kazao je Ćurković.

Brkića je interesovalo i kako Ćurković zna da su Gajić i Kovačević razgovarali ako ne zna trajanje pojedinih razgovora.

- U listingu se ne bilježe neostvareni pozivi, oni na koje se neko nije javio - rekao je Ćurković.

Odbrana optuženih je prekinula ispitivanje ovog svjedoka i zatražila da se on pozove sljedeći put jer tvrde da je nespreman i ne može da odgovori na pitanja. 

Sud im je udovoljio pa će ispitivanje svjedoka biti nastavljeno na sljedećem ročištu.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Tada je ranjen vozač Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je jedan od napadača, Kovačević. 

Đukanovića i Baldu terete da su sa Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. 

Gajića terete za pomaganje ubistva jer je Kovačeviću odao informacije o Krunićevom kretanju u zamjenu za oprost duga.

MEDIJI

Advokat odbrane Marinko Brkić tražio je da se iz sudnice udalji ekipa Alternativne televizije.

- Oni su mog branjenika u sudu snimili u lisicama, a to ne smiju. Osjećam se nelagodno dok su oni tu - rekao je Brkić. 

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić kazao je da je dozvolu za snimanje ročišta dao predsjednik suda, ali je ipak zamolio snimatelja da izađe. 

Novinarima je omogućio da prate pretres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana