Nastavak suđenja za ubistvo mladića u novogodišnjoj noći: Optuženi Čamber rekao vještaku da je sa 18 godina ubio čovjeka

Nebojša Tomašević, Nevena Reljić
Nastavak suđenja za ubistvo mladića u novogodišnjoj noći: Optuženi Čamber rekao vještaku da je sa 18 godina ubio čovjeka

BANjALUKA – Optuženi Dalibor Čamber (47) iz Laktaša ispričao mi je da je sa 18 godina snajperom ubio čovjeka u Sarajevu i ranio još jednog, rekla je danas u banjalučkom Okružnom sudu vještak specijalista forenzičke psihijatrije Sanja Vukadinović Stojanović.

Ona je ovo kazala danas na suđenju Čamberu koji je optužen za ubistvo Duška Savanovića i ranjavanje Alekse Babića (22).

- Uvijek sam naoružan, ja sam vojnik, sa 18 godina sam bio snajperista i ubio sam čovjeka... Mene je ova država odbacila - rekao jeČamber vještaku tokom psihijatrijskog ispitivanja.

Dodala je da joj je Čamber još rekao da je odležao 14 mjeseci zatvora zbog sukoba u Prijedoru.

Tužilac Aleksandar Simonović rekao je da će navode o ubistvu iz snajpera, koje prvi put čuje, ispitati.

Vukadinović Stojanović je pojasnila da Čamber ima mješoviti poremećaj ličnosti, nizak prag tolerancije na frustracije, te daje sebi za pravo da pravdu uzima u svoje ruke.

- Emocionalno je nestabilan, sukobljiv te sklon impulsivnom ponašanju  bez razmišljanja o posljedicama. U vrijeme počinjenja krivičnog djela bio je u stanju smanjene uračunjivosti, ali ne bitno - kazala je Vukadinović Stojanović.

Na pitanje odbrane da li je optuženi s takvom strukturom ličnosti mogao da upravlja postupcima i izbjegne sukob, kazala je da jeste.

- Mogao je da ima kontrolu nad postupcima. Neko ko sa sobom nosi oružje uvijek je spreman za sukob. Zbog niskog praga tolerancije na frustracije i imupslivnog djelovanja, mogao bi da ponovi ili učini drugo krivično djelo - kazala je Vukadinović Stojanović.

Branilac Miloš Paleksić kazao je da nalaz psihijatrijskog vještačenja nezakonit, kontradiktoran i nepotpun. „Glasu Srpske“ rekao je da njegov klijent nije osuđivan.

Vještak medicinske struke Veselka Bjelaković utvrdila je da je u vrijeme krivičnog djela Čamber bio u stanju srednjeg pijanstva sa oko 1,64 promila alkohola u krvi.

- Duško Savanović u krvi je imao 2,08 promila alkohola i bio na granici srednjeg i teškog pijanstva. Aleksa Babić imao je 1,43 promila alkohola u krvi što pripada lakom pijanstvu - rekla je Bjelakovićeva.

Vještak hemijske struke Jelena Janković pronašla je tragove baruta na donjem vešu ubijenog Savanovića, ali ne i na hlačama. Pojasnila je da su barutne čestice s hlača mogle spasti kada mu je pružana pomoć.

Čambera terete da je u noći 31. decembra 2020. na benzinskoj pumpi „Nis petrol“ u Trnu hicem iz pištolja tokom tuče ranio Aleksu Babića i usmrtio Duška Savanovića. Milan Đurđević, koji je nakon ubistva odvezao Čambera s mjesta zločina, nakon prizanja krivice osuđen je na godinu zatvora jer je pomogao Čamberu i odvezao ga s mjesta zločina.

Obdukcija

Specijalista sudske medicine Željko Karan kazao je da je Duško Savanović preminuo usljed masivnog unutrašnjeg krvarenja.

- Pogođen je sa zadnje bočne strane lijevog boka, a metak je izašao u donjem desnom dijelu trbuha. Pogođen je odozdo prema gore slijeva u desno. Riječ je o prostrelu - rekao je Karan i dodao da se ne može izjasniti o položaju žrtve i osobe koja je pucala. Pojasnio je da je Aleksa Babić zadobio teške povrede, prostrel lijevog stopala i prelom kosti pete, ali nije bio životno ugrožen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana