Nastavak suđenja optuženima za ubistvo Krunića: Gajić i Kovačević na dan zločina razgovarali 33 sekunde

Nebojša Tomašević
Nastavak suđenja optuženima za ubistvo Krunića: Gajić i Kovačević na dan zločina razgovarali 33 sekunde

BANjALUKA - Stručni svjedok Republičkog tužilaštva Miroslav Ćurković u nastavku suđenja za ubistvo biznismena Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38) iz Pala, prekvalifikovan je u vještaka, zbog čega je odbrana oštro negodovala.

U ovom slučaju za ubistvo su optuženi Benedi Đukanović (54), Emilio Baldo i Rodoljub Gajić (37). Osim za ubistva Krunića i Pavlovića, terete ih i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića. Gajiću je na teret stavljeno pomaganje u izvršenju zločina.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić na početku ročišta kazao je da Zakon o krivičnom postupku ne poznaje izraz "stručni svjedok".

- Zakon poznaje svjedoka i vještaka, a ovo lice ima stručnu spremu i znanje te je za vijeće on ipak vještak. Svaka osoba koja ima određeno stručno znanje može biti vještak bez obzira na to ako nije na listi sudskih vještaka - pojasnio je Jukić.

Ćurković je već ranije svjedočio i iznio analizu međusobne telefonske komunikacije Gajića i ubijenog Željka Kovačevića. Dodatno je pozvan na zahtjev odbrane, koja ga nije mogla ispitati jer je tvrdila da je nespreman. Međutim, odbrana svjedoka u nastavku skoro nije ništa ni pitala u vezi sa njegovom analizom. Tražili su da taj dokaz bude odbijen te su iznijeli brojne prigovore. Ćurković je na prošlom ročištu pojasnio da su Gajić i Kovačević razgovarali na dan zločina, 22. aprila 2019. godine, a sada je na pitanja sudskog vijeća pojasnio da je razgovor trajao 33 sekunde. Kazao je da su kratko trajala i dva razgovora 6. aprila 2019. godine, kada je, prema tezi tužilaštva, Gajić koristio telefon registrovan na kafe-bar "Dionis 3". Prema riječima svjedoka, prvi je trajao pet, a drugi 12 sekundi. Gajićev advokat Marinko Brkić pitao ga je da li zna sadržinu razgovora i SMS poruka, na šta mu je Ćurković odgovorio da ne zna. Brkić je istakao da je Ćurković za njega stručno lice, kako stoji u optužnici. Najavio je da će ga pozvati za svjedoka odbrane, a tražio je od suda da Gajiću bude vraćen oduzeti telefon, što nije prihvaćeno.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Tada je ranjen vozač Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je jedan od napadača, Kovačević. Đukanovića i Baldu terete da su sa Kovačevićem organizovali, pripremili i izvršili zločin. Gajića terete za pomaganje u izvršenju ubistva jer je Kovačeviću dao informacije o kretanju gazde.

Prigovori

Advokati optuženih tražili su da sud odbije analizu i svjedočenje Miroslava Ćurkovića te naglasili da za njih on nije vještak.

- Analiza, koju je uradio, može koristiti samo u policijske operativne svrhe. Naredba za dostavljanje listinga poziva koje je koristio je nezakonita, a samim tim sve ostalo je nezakonito - rekla je advokat Đukanovića Tatjana Savić, u čemu su je podržali ostali branioci.

Prigovorili su i da im je uskraćeno pravo na odbranu jer njihovim klijentima nije omogućeno da u pritvoru pogledaju video i audio materijal koje će kao dokaze izvoditi tužilaštvo na narednom pretresu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana