Nakon više odgađanja počeo proces protiv šest optuženih u predmetu "Trezor": Vrijeme izbrisalo pamćenje svjedoka

Nebojša Tomašević
Nakon više odgađanja počeo proces protiv šest optuženih u predmetu "Trezor": Vrijeme izbrisalo pamćenje svjedoka

BANjALUKA - "Volim te, lutko" rekao je jedan od pljačkaša Rajfajzen banke u banjalučkom naselju Derviši kada je prije 13 godina pokupio plijen, potvrdila je u banjalučkom Okružnom sudu svjedok republičkog tužilaštva Sanela Arbutina, koja je tada radila na šalteru banke, ali se juče nije mogla sjetiti svih detalja pljačke.

Ona je svjedočila u predmetu "Trezor" na suđenju šestorki optuženoj za milionske pljačke. U ovom slučaju proces traje već pet godina, a optuženi su Jovica Karać, Miloš Mrđan, Aljoša Galić i Đorđe Đulum iz Banjaluke te Tomislav Knežević i Željko Pavlović iz Kneževa. 

Zajedno sa njima na optuženičkoj klupi je i Siniša Straživuk, ali je proces protiv njega razdvojen zbog bolesti. 

Svjedok Arbutina potvrdila je da je na dan pljačke Rajfajzen banke, 6. jula 2009. godine, radila na šalteru. Prisjetila se da je čula buku i ispred sebe vidjela maskiranu osobu koja joj je zaprijetila pištoljem.

- Imala sam klijenta kada se maskirana osoba iznenada pojavila ispred mene. Imao je crnu kapu, rukavice i pištolj. Nisam mu vidjela lice. Čula sam da govori daj pare, lezi dole. Bio je viši od mene. Preskočio je pult i uzeo novac iz moje kase i kase od koleginice, a kada je izlazio spotakao se i uzeo još novca koji je bio na računaru - rekla je Arbutina.

Dodala je da se ne sjeća da li su u banku ušla dva ili tri pljačkaša. Pojasnila je kako ne može da kaže ni da li je taj koji je stajao ispred nje ušao za pult ili neki drugi. 

Tužilac Dragica Glušac pročitala joj je ranije izjave u kojima je rekla da su bila tri maskirana pljačkaša kao i da je jedan bio krupniji, visok oko 180 centimetara i da je imao izrazito plave oči i guste obrve. Arbutina je potvrdila da je tako izjavila i kazala da se ranije bolje sjećala te da je sve što je tada izjavila tačno. 

Svih detalja o pljački pomenute banke nije se mogao sjetiti ni bivši radnik obezbjeđenja Damir Čivčija. Istakao je da je to bilo davno, prije 13 godina i da ne može da kaže da li su bila dva ili tri pljačkaša. 

Rekao je da se sjeća da mu je prišao maskirani pljačkaš s pištoljem, kojem nije vidio crte lica, te mu naredio da legne i odloži oružje. 

Tužilac Glušac podsjetila je i njega da je ranije govorio drugačije i da je izjavio da su bila tri pljačkaša. 

- To se sve desilo brzo i sada ne mogu sa sigurnošću da potvrdim da su bila dva ili tri pljačkaša - rekao je Čivčija.
Optužene terete da su kao organizovana kriminalna grupa od 2008. do 2011. godine počinili više razbojništava na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa i ukrali blizu dva miliona maraka. 

PROCES

Sudski proces u predmetu "Trezor" počeo je 2018. godine, ali je obustavljen kada je prvooptuženi Siniša Straživuk optužen za prijetnje sudiji Snježani Kudrić koja je bila predsjednica vijeća u tom predmetu. 

Nakon toga, izabrano je novo vijeće pa je sve moralo da počne iznova. Straživuk je nedavno oslobođen optužbi za prijetnje sudiji. 

Suđenje je do sada više puta odgađano, između ostalog, i zbog bolesti Straživuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana