Na suđenju Predragu Jeriniću iz Šipova svjedočio Vladimir Okulić: Vidio napadača kako ga nišani

Nebojša Tomašević
Na suđenju Predragu Jeriniću iz Šipova svjedočio Vladimir Okulić: Vidio napadača kako ga nišani

ŠIPOVO - Vladimir Okulić (58) iz Šipova kazao je u banjalučkom Okružnom sudu da je vidio optuženog Predraga Jerinića (26) da nišani na njega i puca iz lovačke puške, a vjeruje da ga je on pokušao ubiti i ranije.

- Pucao je na mene 22. februara i 15. jula, a čuo sam da je komšiji pričao da će me ubiti. Tog 22. februara Jerinić i ja bili smo ujutro na deponiji. On je otišao prije mene, a kada sam krenuo kući, prema meni je pucano i jedan metak je pogodio u zemlju na 20 do 30 centimetara od moje noge. Tada sam potrčao i čuo sam još pet do šest pucnjeva. Nisam vidio ko puca, ali vjerujem da je to bio Jerinić, jer jedini on i ja hodamo tim stazama - kazao je Okulić.

Potvrdio je da je 15. jula ispred svoje kuće vidio da Jerinić nišani na njega i puca iz lovačke puške.

- Prvo sam čuo jedan iz pravca napuštene kuće iznad moje i sakrio sam se ispod zida. Tada me zvao komšija Dragomir i pitao ko puca, rekao sam: “Ne znam, dođi pa vidi”. Zatim sam otišao do šume, gdje taj komšija čuvao ovce. Pozvao sam i policiju. U jednom momentu zvao me policajac i pitao kako da dođe do mene. Potom je kazao da budem kod kuće pa sam krenuo da se vraćam - rekao je Okulić.

Dodao je da je tada u dvorištu vidio Jerinića kako nišani na njega i puca sa 20 metara, ali ga je promašio.

Policajac Žan Žiža koji je toga dana uhapsio Jerinića ispričao je da je optuženi kod sebe imao lovačku pušku.

- Tokom izlaska na teren zvao sam Jerinića i pitao gdje je, a on je rekao: “Evo ganjam ovu budalu” i pomenuo je Okulića. Rekao sam da se smiri i da krene prema nama. Poslušao me je i sreli smo ga na putu. Držao je lovačku pušku i kada sam mu rekao da je odbaci, prvo je oklijevao, preklopio je izvadio pa vratio metak unutra. Kada sam povišenim tonom rekao da odbaci oružje, on je to uradio i predao se bez otpora - rekao je između ostalog Žiža.

Jerinić je rekao da su na njega Žiža i kolega tad usmjerili pištolje, ali je to policajac negirao. Odbrana optuženog tvrdi da je Okulić ranije bacio bombu na Jerinića, zbog čega je advokat Marica Ćulum pitala Žižu da li mu je to poznato. Policajac je odgovorio da koliko zna, nema takve prijave.

Jerinića terete da je 22. februara i 15. jula pokušao da ubije Okulića u mjestu Stupna kod Šipova, kada ja na njega pucao iz lovačke puške i promašio. Osim za pokušaj ubistva optužnica Predraga Jerinića tereti i za krađu oružja. Prema tom dokumentu on je u prvoj polovini jula ove godine ukrao pušku iz kuće vlasništvo M. M. u selu Duljci.

Oružje

Vještak Saša Jojić utvrdio je da su prepravljena puške M - 249/47, kalibra 7,9 milimetara i lovačka puška “bokerica”, koje su oduzete u ovom predmetu, djelimično ispravne i da je iz njih moguće ispaljenje hitaca. Pojasnio je da deformisano zrno nađeno na mjestu uviđaja i čaure kalibra 7,9 milimetara potiču od ispaljenih metaka iz prepravljene puške M249/47. Takođe je utvrdio da čaura od lovačke puške nađena na mjestu događaja potiče od ispaljenog hica iz lovačke puške koju je vještačio. Istakao je da je kod “bokerice” gornja cijev progorjela i iz nje se ne može pucati, dok je u donjoj našao papirni čep. To znači, pojasnio je vještak, da metak iza kojeg je ostao taj čep nije dobro reagovao i da je “slagao” pa je sačma koja je iz njega ispaljena samo ispala iz cijevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana