Na suđenju poznatom razbojniku svjedočio policijski inspektor: Žrtva pljačke prepoznala i opisala Rakića

Nebojša Tomašević
Na suđenju poznatom razbojniku svjedočio policijski inspektor: Žrtva pljačke prepoznala i opisala Rakića

BANjALUKA - Banjalučanin Ljubomir B. prepoznao je Ranka Rakića (25) iz Prijedora kao osobu koja ga je, uz prijetnju nožem, opljačkala i odnijela protezu za nogu, dok je optuženi policiji kazao gdje je odbacio neke od ukradenih stvari.

Rekao je ovo u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Rakiću policijski inspektor Ranko Ružičić, koji je radio uviđaj nakon pljačke.

Njegovim svjedočenjem počelo je suđenje Rakiću. Okružni tužilac Željka Fabić kazala je da će dokazati optužnicu, kao i da je Rakić tokom istrage priznao krivično djelo.

- Radio sam uviđaj razbojništva 7. januara u naselju Lauš. Oštećeni je osoba sa invaliditetom, koja nam je ispričala šta se desilo i opisala razbojnika. Na osnovu tog opisa povezali smo da bi Rakić mogao biti počinilac i uhapsili smo ga, a oštećeni ga je kasnije i prepoznao. Optuženi je pokazao policiji mjesto gdje je odbacio ukradenu torbicu, ali je nismo našli jer je smeće bilo odvezeno - rekao je Ružičić.

Istakao je da opljačkani čovjek nije odmah ni shvatio da mu nedostaje proteza za nogu.

- Tek kasnije je vidio da je nema, zbog čega nije ni mogao da izađe, a razbojnik mu je oduzeo i telefon, pa nije mogao ni da pozove pomoć. Ovo djelo je policiji prijavio njegov komšija. Proteza je nađena u smeću nedaleko od kuće gdje izvršena pljačka - pojasnio je ovaj svjedok.

Branilac optuženog Živko Bojić pitao ga je da li je pronađen nož ili neko drugo sredstvo izvršenja. Svjedok je odgovorio da nije.

- U kuhinji je bilo noževa, ali nijedan od njih nije korišćen. Oštećeni nam je rekao da mu je razbojnik mahao nožem ispred lica - kazao je Ružičić.

Prema optužnici, Rakić je 6. januara oko 22 časa ušao u kuću Ljubomira Bajića u banjalučkoj ulici Srpskih rudara u namjeri da ga opljačka. Navodi se da je vlasnika kuće zatekao kako spava na kauču, te ga je osvijetlio mobilnim telefonom i probudio. Nakon toga je uzeo nož sa stola kojim je zaprijetio Bajiću i glasno rekao: “Daj pare”, te mu nož stavio ispred lica. Žrtva je iz straha razbojniku predala novčanik u kojem je bilo 200 KM.

- Rakić je, izlazeći iz kuće, uzeo ortopedsku protezu za lijevu nogu, štaku, mobilni telefon i mušku tašnu u kojoj je bilo 250 KM. Nakon toga je pobjegao - stoji u optužnici.

Rakić je poznat po činjenju krivičnih djela i za njega se može reći da je najpoznatiji banjalučki lopov. Osim u Banjaluci, često je krao i u drugim mjestima, te u kriminalnoj biografiji ima više od 100 počinjenih krivičnih djela. Rođen je u njemačkom gradu Bohumu, gdje je od 2008. do 2016. godine počinio 36 krivičnih djela.

Odnio lutku iz izloga

Ranko Rakić poznat je i po tome što je ispred butika u naselju Lauš ukrao lutku sa izloga i pokušao da pobjegne. To se dogodilo u avgustu 2020. godine, a njega su kamere video-nadzora snimile kako bježi sa lutkom, poslije čega je i uhapšen. Na snimku se vidi da je, nakon što je odlučio koja majica i pantalone mu se dopadaju, uzeo lutku i sa njom otrčao niz ulicu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana