Motiv napada na Novitovića novčani dug

N. Tomašević
Motiv napada na Novitovića novčani dug

BANjALUKA – Saša Kovačević iz Bijeljine osumnjičen je da je organizator napada na v.d direktora Šumskog gazdinstva "Drina" Srebrenica Milana Novitovića, dok se Predrag Kojić zvani Predo i Mladen Kojić terete da su direktni izvršioci ovog nedjela koje počinjeno juče u naselju Berek kod Gradiške, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Prema našim informacijama Predo je bivši policajac, a Mladen je navodno carinik. Kako saznajemo motiv obračuna je novčani dug između Novitovića i Kovačevića  koji ima firmu koja se bavi  nekretninama. Dug je navodno nastao u vezi zajedničke izgradnje zgrade. 

-  Njih dvojica se spore oko toga ko je kome šta dužan  pa se pretpostavlja da je to i motiv svega, ali istrage će pokazati o čemu se radi. Sukob se desio nakon što su se Kovačević i Novitović susreli na izlazu s autoputa kod Gradiške. Navodno je Novitović gestikulirao prema Kovačeviću pokazjući pištolj -rekao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da je nakon toga Kovačević pozvao Kojiće, tražeći im da  ”upozore” Novitovića. 

-  Oni su ga presreli vozilom na izlazu u Bereku kod Gradiške i bejzbol palicom mu polupali staklo na automobilu. Tokom ispitivanja osumnjičeni i žrtva su pominjali pištolj, odnosno  jedni na druge prbacivali da su imali oružje. Pištolja nije nađen -rekao je ovaj izvor.
Prema nepotvrđenim informacijama pištolj je navodno imao Novitović i oružje su od njega oteli napadači i negdje bacili. 

Direktor policije RS Siniša Kostrešević ranije je ne navodeći imena uhpšenih i detalje, potvrdio da su uhapšena tri lica i rekao da je slučaj okarakterisan kao nasilničko ponašanje, jer nije bilo upotrebe vatrenog oružja.

- Lice iz Bijeljine osumnjičeno je da je organizator izvršenja ovog krivičnog djela, dok su dva lica iz Gradiške direktni izvršioci. Uhapšeni će biti predati u nadležnost Okružnog tužilaštva Banjaluka, koje će odlučiti o daljim mjerama prema njima - rekao je Kostrešević.

On je napomenuo da nije korišteno vatreno oružje u toku napada, ali da se istražuju informacije ko je posjedovao pištolj.

-Oštećeni je izjavio da su izvršioci sa bejzbol palicom i pištoljem razbili prozorsko staklo na vozilu, dok izvršioci negiraju te navod  - rekao je Kostrešević.

"Glas Srpske" pokušao je da kontaktira Novitovića, ali on se nije javljao.

Osumnjičeni Saša Kovačević hapšen je u aprilu 2022. godine  u akciji ”Ira” koju su, po nalogu Tužilaštva BiH u okviru predmeta protiv Željka Radovanovića i drugih. Grupa je, kako je tada saopšteno, osumnjičena za organizovani šverc  droge i neovlašteni prometom oružja, a Kovačević je dovođen u vezu sa osumnjičenim Miletom Rosićem. Optužnica do danas nije podignuta. Kovačevićeva firma je ranije kupila hotel Monument na Kozari, navodno i još neke nekretnine na području Gradiške.

Novitović je nedavno optužen da je zloupotrebom položaja oštetio Civilnu zaštitu za oko 12.000 KM. Republičko tužilaštvo ga tereti  da je  nezakonito omogućio prethodnom direktoru RUCZ Veseljku Elezu da tri mjeseca po isteku mandata prima direktorsku platu na osnovu čega mu je isplaćeno 12.036 KM. Novitović je hapšen tokom 2022. godine zbog sumnje u zloupotrebe u vrijeme dok je obavljao dužnost direktora Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske. Novitovićevo  ime spominjano je na suđenju bivšem policijskom inspektoru iz Bijeljine Daliboru Bošnjakoviću koji je dobio dvije godine i osam mjeseci zatvora jer je uzeo mito od  Željka Delića inače  žrtve krivičnog djela koje je istraživao. Prema presudi Bošnjaković je Deliću rekao da mu prijeti vrlo moćan čovjek, odnosno Novitović, te je od njega tražio 40.000 KM da ga zaštiti od njega.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana