Milorad Todorović sjedio kad ga je pokosio rafal

Dnevni avaz
Milorad Todorović sjedio kad ga je pokosio rafal

Sarajevo - U Sudu BiH juče je nastavljeno suđenje Mladenu Ždrali zvanom Pata (32), koji se tereti za učestvovanje u trostrukom ubistvu koje se dogodilo u kafani "Dva bora" u sarajevskom naselju Vraca 2005. godine, a uhapšen je u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva "Lutka 2".

Podsjećamo da su tada ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković, Esad Šenderović, a Murat Komarica je ranjen.

Postupajući tužilac Dubravko Čampara pozvao je kao svjedoka Vahidina Šahinpašića, istražioca SIPA-e, ali je on opravdao svoj nedolazak jer se nalazi na službenom putu u Bugarskoj.

Svoj iskaz na jučerašnjem ročištu dala je Olga Vukša, istražitelj za krvne i seksualne delikte Sektora kriminalističke policije MUP-a KS, koja je bila dio uviđajne ekipe na mjestu zločina. Ona je kazala da se ovim poslom bavi više od 10 godina te je opisala šta je zatekla na mjestu ubistva.

- Uviđaj je predvodio tada dežurni tužilac Džemal Karić. Kolege iz kriminalističke tehnike su, također, prisustvovale uviđaju koji je bio ispred i u montažnom ugostiteljskom objektu koji se nalazio s desne strane ulice Mladih muslimana. U objektu su zatečena dva tijela. Druga dvojica su odvezena u bolnicu. Komarica je ranjen u desnu šaku, a Janković je preminuo u KCUS-u nakon neuspjele reanimacije - kazala je Vukša.

Svjedok je, također, navela da su ispred objekta pronađene čahure od metaka, a u objektu tragovi krvi te ispaljena zrna.

- Bilo je polomljeno portalsko staklo od hitaca. Uz portal je bio ugao na kojem je sjedio ubijeni Todorović. Unutra smo pronašli više deformisanih zrna. S druge strane objekta pronašli smo i čahure koje su fotografirane i kasnije poslane na vještačenja. Šenderović je zatečen mrtav iza šanka, a na zidu su bila vidljiva oštećenja od hitaca. Uviđaj smo prekinuli oko 1 sat ujutro zbog vremenskih prilika. Nastavljen je sljedećeg jutra - pojasnila je Vukša.

Pokazan prozor

Tužilac Čampara predočio je svjedoku i fotodokumentaciju koja je sačinjena na uviđaju. Na fotografijama su bile prikazana tijela ubijenih u položajima u kojima su zatečeni. Prikazan je i prozor kroz koji su hici ispaljeni sleđa Todoroviću.

Ždrale i njegov branilac Kerim Čelik nisu imali pitanja za ovog svjedoka.

Podsjećamo da je, prema navodima optužnice, Ždrale s Borisom Govedaricom, koji je kasnije ubijen iz njima poznatih razloga, organizirao ubistvo Milorada Todorovića, te da su po prethodnom dogovoru pribavili sredstva za izvršenje krivičnog djela i proveli druge pripremne radnje da ga ubiju.

Sljedeće ročište zakazano je za 10. decembar ove godine.

Traži premještaj

Čelik se obratio Sudu sa zahtjevom da njegovog klijenta iz KPZ-a Mostar premjeste u pritvorsku jedinicu Suda BiH, jer, prema njegovim informacijama, ima šest slobodnih mjesta. Čampara se protivio ovom prijedlogu rekavši da su Ždrali u pritvoru stražari pronašli mobitel.

- Mobitel nije pronađen kod Ždrale, već u prostoriji u kojoj se nalazio, a tu s njim borave i drugi pritvorenici - kazao je Čelik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana