Milana Ilić osuđena na psihijatrijsko liječenje

Nebojša Tomašević
Foto: G.S.

BANjALUKA – Milani Ilić (31) iz Banjaluke u banjalučkom Okružnom sudu izrečena je mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi jer je u neuračunljivom stanju pokušala da ubije supruga Momčila Ilića kojeg je ubola nožem u grudi.

Prema sudskoj  odluci  liječenje  može trajati do tri godine i sprovodiće se u Centru za mentalno zdravlje u Banjaluci. 

Sud će, kako je odlučeno,  svake godine odlučivati o neophodnosti trajanja izrečene mjere. 

- S obzirom na nalaz vještaka psihijatra mjera je izrečena kako bi se otklonile okolnosti zbog kojih bi optužena mogla da ponovi krivično djeli ili učini novo. Ukoliko optužena ne prihvati liječenje ili ga napusti ili ono ne postigne svrhu sud može izreći obavezu čuvanja i liječenja u zatvorenoj ustanovi – rekla je sudija Zorica Baroš koja je predsjedavala vijećem koje je sudilo Ilićevoj.

Sudija Baroš je istakla da je dokazima tužilaštva nesporno utvrđeno da je optužena počinila ono što joj se stavlja na teret i to u neuračunljivom stanju.

- Vještak sudske medicine Željko Karan utvrdio je da je oštećeni zadobio teške povrede opasne po život i da je samo blagovremenom reakcijom ljekara spasen. Takođe, iz zapisnika o uviđaju vidi se da je pronađen i nož na licu mjesta dešavanja. Vještak psihijatrijske struke Sanja Vukadinović -Stojanović utvrdila je da je optužena  u vrijeme počinjenja krivičnog djela bila u stanju reaktivne agresije i afekta jakog intenziteta i da nije mogla da shvati značaj djela i upravlja postupcima  – rekla je između ostalog sudija Baroš.

Prema optužnici Milana je supruga Momčila ubola nožem 1. januara ove godine pedeset minuta iza ponoći u stanu u kojem su živjeli u Banjaluci. 

Kako se navodi svemu je prethodila svađa i verbalne provokacije oštećenog Momčila što je kod optužene dovelo do stanja reaktivne agresije i  neuračunljivosti. Optužena je tom prilikom nožem supruga ubola u lijevu stranu grudnog koša i kako su utvrdili vještaci nanijela  mu teške i  po život opasne povrede.

TROŠKOVI

Odlukom suda troškovi krivičnog postupka pali su na teret budžeta. 

Kako je pojasnila sudija Zorica Baroš, s obzirom na činjenicu da je optužena krivično djelo počinila u neuračunljivom stanju oslobođena je plaćanja troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana