Međunarodna prostitucija: Uhapšenima u Banjaluci prijeti do pet godina zatvora

SrpskaInfo
Međunarodna prostitucija: Uhapšenima u Banjaluci prijeti do pet godina zatvora

Hapšenje dvojice muškaraca i dvije Brazilke juče u Banjaluci rezultat je akcije kojom je otkrivena međunarodna prostitucija.

Osumnjičene su i to na ulici u novom banjalučkom naselju uhapsili službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske.

Kako se radilo međunarodnom kriminalu istragom u ovom slučaju rukovodi Tužilaštvo BiH.

U skladu sa Krivičnim zakonom BiH za krivično djelo međunarodno navođenje na prostituciju zaprijećena je kazna od minimalno šest mjeseci zatvora do maksimalno pet godina.

– Ko radi zarade ili druge koristi navodi, podstiče ili namamljuje drugog na pružanje seksualnihusluga ili na drugi način omogući njegovu predaju drugom radi pružanja seksualnih usluga ili nabilo koji način učestvuje u organizovanju ili vođenju pružanja seksualnih usluga u državi u kojojto lice nema prebivalište ili čiji nije državljanin, kazniće se kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina- navodi se u KZ BiH.

U ovom članu zakona navodi se i da činjenica da se lice koje se navodi, podstiče ili namamljuje već bavilo prostitucijom ne utiče na postojanje krivičnog djela.

Stanari naselja u kojem su juče uhapšeni osumnjičeni muškarci čiji identitet još uvijek nije otkriven ispričali su da su Brazilke boravile u iznajmljenom stanu u jednoj od zgrada.

– Primjećivala sam jednu tamnoputu djevojku i bila je kulturna, uvijek se javljala i pozdravljala. Međutim, ispred tog ulaza u posljednje vrijeme su se dešavale čudne stvari zbog kojih je intervenisala policija. Sada je jasno i zašto - ispričala je Banjalučanka.

Tužilaštvo BiH sopštilo je danas da je prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju izvršeno dovođenjem stranih državljanki u BiH i najčešće je realizovano u iznajmljenim stanovima na području Banjaluke.

– Na navedeni način osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore. Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organizovanoj grupi koja djeluje na području EU radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora EU- naveli su iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo – međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo – navođenje na prostituciju iz člana 169. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da nastavlja istragu u ovom predmetu te će u narednom periodu, radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, realizovati saradnju i koristiti kapacitete i resurse OSA BiH, a i ostvariti međunarodnu saradnju sa EUROPOL-om, EUROJUST-om, te INTERPOL-om.

Na osnovu međunarodne pravne pomoći uputit će više zahtjeva za dostavu informacija prema različitim državama.

Postupajući tužilac donijeće odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana