Marinković negira da je umiješan u ubistvo sarajevskih policajaca

Nebojša Tomašević
Marinković negira da je umiješan u ubistvo sarajevskih policajaca

SARAJEVO - Savo Marinković tvrdi da nema veze sa ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića te da se nije skrivao i bježao, kazao je "Glasu Srpske" njegov advokat Bojan Veselinović.

- Nemam nikakve veze s likvidacijom policajaca. Osim toga, tražio sam izručenje po skraćenom postupku jer nemam veze s ovim. Nisam bježao, a u Njemačkoj sam bio po drugom osnovu.  Digla se hajka na mene - izjavio je Marinković u sudu.

Veselinović je pojasnio je da odbrana smatra da u ovom slučaju  nema dokaza protiv Marinkovića osim izjave jednog lica.

- Jutros je  u Kantonalnom sudu u Sarajevu bilo ročište povodom određivanja pritvora na kome se moj branjenik izjasnio o optužbama protiv njega. Smatramo da nema osnova za pritvor jer nema dovoljno dokaza ni za osnovanu sumnju da je počinio ono zašto ga terete. Osim toga, on se nije skrivao već je u Njemačkoj bio u pritvoru i zatvoru. Tražio je izručenje po skraćenom postupku - kazao je Veselinović.

Sa druge strane,  Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ostalo pri svom prijedlogu i smatra da postoji  sumnja da je Marinković učestvovao u zločinu.

Advokat Bojan  Veselinović je pojasno da je njegov klijent na izdržavanje zatvorske kazne u Njemačkoj upućen u julu  2020. godine, a prije toga je neko vrijeme proveo u pritvoru.

Marinković je juče izručen iz Njemačke u BiH, a smješten je u Kazneno popravni zavod u Sarajevu  jer mu je nakon raspisivanja potjernice određen pritvor. On se u toj ustanovi, kako saznajemo, nalazi pod stalnim nadzorom.

Marinković je u Njemačkoj bio u zatvoru zbog trgovine drogom. Pripadnici Granične policije BiH preuzeli su ga u Frankfurtu i on je prebačen  u BiH avionom, koji je juče sletio u Sarajevo.

Uloga Marinkovića u pomenutom zločinu otkrivena je nakon svjedočenja njegovog kuma Aleksandra Macana, takođe osumnjičenog u ovom slučaju, a koji je rekao da je upravo Marinković navodno osoba koja je iz vozila pucala u Šehovića i Vujinovića.

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović usmrćeni su 26. oktobra 2018. godine oko pet časova. Tada su na njih dok su se vozili u policijskom automobilu paljbu otvorili kradljivci koji su na parkingu u Geteovoj ulici pokušavali ukrasti "golf 6" hrvatskih tablica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana