Marinko Bilbija pristao na 500 KM kazne zbog davanja mita od 200 KM

N. T.
Marinko Bilbija pristao na 500 KM kazne zbog davanja mita od 200 KM

BANjALUKA - Okružni sud prihvatio je sporazum koji je optuženi za davanje mita Marinko Bilbija iz Novog Grada zaključio sa Republičkim tužilaštvom i pristao da bude osuđen na novčanu kaznu od 500 KM.

Osim kazne, Bilbija se obavezao da svjedoči protiv druga dva optužena poreska inspektora Nemanje Barovića i Mihajla Ristića iz Prijedora.

Prema optužnici Bilbija je njima dao mito od 200 KM kako bi mu oni smanjili kaznu za uočene nepravilnosti u njegovoj prodavnici "Nina"

- Oni su došli u njegovu prodavnicu i uočili nepravilnosti oko novca u kasi. Tada je radnica pozvala vlasnike i došao je Bilbija i pozvao u magacin inspektore i pitao da se dogovore da ih on počasti i da mu oni smanje kaznu, a oni su pristali na to. Kada su inspektori izašli iz prodavnice Bilbija je prišao njihovom autu i dao novac - navedeno je u optužnici.

Nakon priznanja Bilbije, sud je razdvojio sudski postupak protiv Barovića i Ristića. Osim za ovo, Baroviću na teret je stavljeno da je u još dva navrata uzeo mito od 5.000 KM, te od 5.000 evra i 250 maraka. 

Na teret mu se stavlja i da je uzeo 500 KM za protivzakonito posredovanje. Optuženi inspektori uhapšeni su početkom maja u akciji "Svodna", kada je u Barovićevoj garaži pronađeno 21.400 evra  u knjizi "Etički kodeks za profesionalne računovođe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana