Lunetu Barancu tri godine i devet mjeseci zatvora jer je suprugu davio pa izbo nožem

Nebojša Tomašević
Lunetu Barancu tri godine i devet mjeseci zatvora jer je suprugu davio pa izbo nožem

ISTOČNO SARAJEVO - Lune Baranac (55) iz Višegrada osuđen je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na tri godine i devet mjeseci zatvora za pokušaj ubistva supruge T. B. (52) koju je davio rukama, a potom pet puta ubo kuhinjskim nožem.

Presuda je nepravosnažna i na nju je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske. Baranac je dobio blažu kaznu u odnosu na zakonski minimum od pet godina, jer je tokom sudskog postupka utvrđeno da postoje određene olakšavajuće okolnosti.

Kako je saopšteno na internet stranici Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, navodeći inicijale, Barancu je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 28. marta pa nadalje. Ta  mjera mu je produžena, a do sada je iza rešetaka proveo pet mjeseci.

Prema presudi, pokušaj ubistva desio se 28. marta ove godine u njihovoj porodičnoj kući u selu Vučine kod Višegrada.

Kako se navodi on je te noći suprugu T. B. napao rano ujutro u 3.15 časova u namjeri da je ubije.

- Prvo ju je davio rukama uhvativši je za vrat, a zatim joj kuhinjskim nožem nanio četiri ubodne rane u oba dijela grudnog koša leđno, usljed kojih je zadobila povrede lijevog plućnog krila i desne plućne maramice - navodi se u optužnici Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo na osnovu koje i osuđen Baranac.

Prema tom dokumentu, Baranac se nakon napada, uvidjevši da supruga i dalje daje znakove života, vratio do nje i ubo je u vrat usljed čega je došlo do povrede krvnih sudova na vratu, a od tih povreda je ona izgubila svijest.

Povrijeđena žena je nakon zločina prebačena na liječenje u Univerzitetsku bolnicu u Foči.

Baranac je uhapšen istog dana nakon čega mu je i određen pritvor koji je više puta produžavan zbog bojazni od uticaja na dokaze i svjedoke, ali i bojazni da će ponoviti djelo. Nakon hapšenja iz policije je saopšteno da je njihova kćerka pokušala zaštititi majku te da je otac i nju povrijedio. Međutim, to u optužnici koju je protiv njega podiglo Okružnog tužilaštvo Istočno Sarajevo nije navedeno, kao ni motiv ovog pokušaja ubistva.

Troškovi

Lune Baranac je presudom oslobođen plaćanja krivičnog postupka zbog lošeg imovnog stanja. Tako će troškovi pasti na  teret budžeta Republike Srpske.

Takođe, presudom je od Baranca oduzet nož “blaupunkt” s kojim je počinio zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana