Loše vrijeme otežava pronalazak nestalog aviona, potraga pomjerena na sjeveroistok Kozare

Nebojša Tomašević
Foto: RTRS

PRIJEDOR – Sportski avion, "pajper 28", nestao je danas na području iznad Kozare i pokrenuta je potraga za njim.

Nešto prije 14 časova, izgubljena je komunikacija sa sportskim avionom, čiji je nestanak prijavljen Policijskoj stanici Gradiška.

- Imali smo dojavu da je to jugoistočno od repetitora Lisina, sad imamo nove koordinate – sjeveroistočni dio od Lisine i upućujemo se tamo i nadamo se najboljem. Bitno je prvo da lociramo teren i da ako ima, a nadamo se da ima preživjelih, ćemo pristupiti spašavanju, zajedno sa medicinskim osobljem - rekao je predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske Ljubiša Armanda..

Kako RTRS saznaje, potraga se pomjera sa jugoistoka na sjeveroistok planine Kozare, prema lokaciji Svetinja kod mjesta Turjak na području Gradiške.

- Loše vrijeme i magla otežavli su potragu za nestalim avionom na području Kozare, koja je trajala satima. Za sada zbog mraka i lošeg vremene obustavljena je helikopterska pretraga koja će biti nastavljena ujutro,  rekao je za "Glas Srpske" Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS.

Policijski službenici policijskih uprava Prijedor i Gradiška, te Jedinice žandarmerije i dalje tragaju za nestalim avionom, a pomoć u pretrazi terena pružaju im i planinari, rečeno je Srni u MUP-u Republike Srpske.

U potragu je danas uključen i helikopter Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U skladu sa procedurama propisanim za angažovanje Službe traganja i spasavanja Oružanih snaga odmah po prijemu poziva, dežurna posada je preduzela pripreme helikoptera UH-1H za zadatak traganja i spasavanja, te uzletjela prema području Omarske.

Po dolasku u traženu zonu, posada je počela pretraživati teren, u ciju lociranja mjesta nestanka aviona, te pronalaska i spašavanja posade aviona.

Iz MUP-a su naveli da je Policijskoj upravi Gradiška prijavljeno da je danas sa Aerodoroma Banjaluka poletio sportski avion koji je prevozio vakcine za životinje i da su sa pilotom izgubli kontakt na području Omarske.

Ovaj avion jutros je poletio sa mahovljanskog aerodroma i u predviđenom roku nije sletio.

Uređaj kojim se šalje signal o udesu je aktiviran.

Danas je bila nepovoljna meteorološka situacija iznad Kozare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana