Lopovu 800 KM kazne za krađu felgi

Nebojša Tomašević
Lopovu 800 KM kazne za krađu felgi

BANjALUKA - Igor D. iz Banjaluke osuđen je pravosnažno na 800 KM novčane kazne zbog krađe aluminijumskih felgi, dok je oslobođen optužbi za krađu mjerača kočionih sila, marke “hofman”, vrijednog 6.500 KM.

Presudu koju je izrekao banjalučki Osnovni sud potvrdile su sudije Okružnog suda u Banjaluci. Pomenuti je osuđen na novčanu kaznu za krivično djelo krađa.

Optuženi je kaznu dužan da plati u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude. Kako je navedeno, ukoliko ne plati izrečenu novčanu kaznu u ostavljenom roku, sud će narediti njeno prinudno izvršenje.

- Ukoliko novčana kazna ne bude naplaćena putem prinudnog izvršenja u roku od godine, sud će donijeti odluku o zamjeni novčane kazne kaznom zatvora na način da će za svakih započetih 50 KM odrediti  dan zatvora - stoji u presudi.

Prema optužnici, pomenuti Igor D. aluminijumske felge ukrao je 25. septembra 2019. godine u Banjaluci. Kako je navedeno, točkove je ukrao sa vozila “folksvagen polo” vlasništvo G. G. Skinuo ih je uz pomoć alata, a ovom krađom  je oštetio  G. G. za 800 KM.

Optuženom je na teret bilo stavljeno da je istog dana iz porodične kuće G. G. iz otvorene garaže ukrao elektronski uređaj - mjerač kočionih sila marke “hofman” tip  “brekon 141-4” vrijednosti oko 6.500 KM. On je ovih optužbi oslobođen usljed nedostatka dokaza.

- Izvedeni dokazi na glavnom pretresu govore u prilog činjenici da je predmetno krivično djelo izvršeno, odnosno da je od oštećenog ukraden elektronski uređaj - mjerač kočionih sila. Međutim, niti jedan dokaz ne upućuje da je predmetni elektronski uređaj otuđio optuženi - stoji u presudi.

Kada je pitanje krađa felgi za koju je i osuđen, u presudi se navodi da je optuženi ovo krivično djelo i priznao i dokazano je saslušanjem svjedoka.

Presudom je optuženi Igor D. obavezan da plati troškove krivičnog postupka i to na ime sudskog paušala u iznosu od 150 KM i od njega je oduzeto 43,50 KM pribavljenih krivičnim djelom. Oštećeni G. G. upućen je da nadoknadu štete ostvari u parničnom postupku.

Dosije

Igor D. iza sebe ima podeblji krivični dosije i više puta je do sada osuđivan, uglavnom na novčane i uslovne kazne. Tako je 2005. godine u banjalučkom Osnovnom sudu dobio 800 KM novčane kazne, odnosno uslovno na godinu dana zbog omogućavanja uživanja opojnih droga drugim licima. Tako je 2006. godine dobio šest mjeseci zatvora, a uslovno dvije godine, zatim je 2014. godine dobio godinu zatvora, odnosno uslovno dvije godine zbog teške krađe. Iste godine dva puta je osuđen u Osnovnom sudu u Banjaluci za krađe na novčane kazne od 500 i 600 KM. Taj sud mu je u decembru 2017. godine izrekao 2.000 KM novčane kazne za tešku krađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana