Lift 44 godine u upotrebi – stanari tvrde da je servisiranje loše, predsjednik ZEV-a da je sve prema pravilima

Nebojša Tomašević
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA – Lift u zgradi u ulici Novice Cerovića 13 u banjalučkom naselju Borik koji se danas otkačio star je i već 44 godine je u upotrebi, a u zgradi imaju 83 stana i svi stanari koriste lift.

Stanari tvrde da lift u posljednje vrijeme nije dobro servisiran i ne isključuju ni mogućnost da bi uzrok nesreće možda mogao biti i u neredovnom održavanju.

- Koliko znam lift više od godinu nije servisiran kako treba. Prije samo par dana isto je propao, ali se sreća ubrzo zaustavio. Tada je dolazio majstor – ističe jedan od stanara ne želeći da se predstavi.

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika (ZEV) Pero Matić kaže da je lift održavan u skladu sa propisima.

- Imamo potpisan ugovor sa firmom koja se bavi održavanjem lifta i svaki mjesec dolazi majstor i lift se servisira. To se sve zavodi u knjige i ovlašćeni serviser izda papir i udari pečat kao potvrdu da je uredu. Prije godinu i po smo promijenili i sajle, redovno održavamo i mijenjali smo sve što je trebalo. Koliko su liftovi u zgradi stari dobro i da funkcionišu. Bilo je i ranije nekih sitnih grešaka, ali čim nam neko prijavi da nešto nije uredu mi zovemo  majstora i nije tačno da nema redovnog održavanja lifta  - ističe  Matić.

Istakao je da se nada će nadležne institucije  utvrditi šta je uzrok nesreće, ali naglašava da se postavlja pitanje njegove preopterećenosti.

- Žao mi je tih mladića, ali zašto ih je svih pet ušlo ako je lift za četiri osobe. Ne mogu ja sada govoriti šta je uzrok - možda je uzrok preopterećenost, a možda bi se to desilo i da nije bilo pet ljudi u njemu. To stručnjaci treba da utvrde, ali preopterećenost može biti problem  - poručio je Matić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana