Lejla Fazlagić se vratila u BiH, ide na ročište

Avaz
Lejla Fazlagić se vratila u BiH, ide na ročište

SARAJEVO – Lejla Fazlagić Pašić, bivši sudija Opštinskog suda u Sarajevu vratila se u BiH i prisustvovaće sutrašnjem ročištu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Belma Balijagić Džuho, njen advokat je ovo potvrdila za medije.

Inače, ona se prije nekoliko dana na ročištu o izjašnjenju o krivici nije pojavila zbog bolesti.

Fazlagić Pašićeva je u međuvremenu za Nacional izjavila da nije ni u kavkom bjekstvu i da na prethodno ročište nije mogla doći jer je imala virus korona.

"Ali, odazvaću se sudu u Sarajevu i već sam preko svoje advokatice potvrdila dolazak na ročište. Prošle sedmice nisam mogla doći jer sam dobila koronu, što sam potkrijepila medicinskom dokumentacijom i sud je to uvažio, tako da ne razumijem pokušaj tužilaštva da se ponovo traži moje izručenje. Dokazaću da sam žrtva spletki i da je protiv mene u BiH pokrenut medijski linč", kazala je, prenosi Klix.

Inače, ona je godinama u bjekstvu i nedostupna je pravosuđu u BiH. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je prije više od osam godina počelo istraživati grupu ljudi na čelu s Alijom Delimustafićem zbog sumnje na nezakonito prometovanje nekretninama. Suđenje na osnovu ranije podignute optužnice je počelo tek nedavno i postupak je razdvojen u odnosu na sudiju Fazlagić Pašić, s obzirom na to da je bila nedostupna organima gonjenja. Ona se u trenutku policijske akcije, u kojoj su uhapšeni Delimustafić i drugi, već nalazila u Hrvatskoj, gdje je ostala do danas.

Fazlagić Pašić je u novembru 2023. godine putem svog advokata, Kantonalnom sudu Kantona Sarajevo podnijela prijedlog za ukidanje pritvora i određivanje jemstva, a kako bi joj bio omogućen slobodan pristup sudu, gdje želi iznijeti, kako je rekla, svoju istinu o tome šta se dogodilo.

Bitno je spomenuti da je nedavno zatražila da plati kauciju kako bi bila ukinuta potjernica za njom.

Inače, sudija Fazlagić Pašić se, prema aktuelnoj optužnici, tereti da je koristila službeni položaj te donosila nezakonite presude na osnovu fiktivnih dokumenata i lažnih isprava. Navodi se da je tako omogućila sebi i bliskim ljudima iz optužnice da dođu u posjed ciljanih nekretnina na području Kantona Sarajevo.

"U fingiranim sudskim postupcima koje je vodila sudija Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine s umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Počinjenjem pomenutih krivičnih djela kao organizovana grupa stekli su protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka", navelo je tada Kantonalno tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana