Lažnim receptima kupovali trodone

Pero Špadić
Lažnim receptima kupovali trodone

Prijedor - Danijel Kenjalo (33) i Mario Opančar (32) obojica iz Prijedora uhapšeni zbog sumnje da su falsifikovali ljekarske recepte.

Nezvanično saznajemo da su Kenjalo i Opančar u posljednja dva ili tri mjeseca skenirali veliki broj ljekarskih recepata i faksimila potpisa koje su koristili za kupovinu lijeka trodona u apotekama na području Kozarske Dubice, Novog Grada, Gradiške i Prijedora.

Prijedorska policija je poslije pretresa stambenih objekata u kojima su boravili osumnjičeni pronašli su mnogo recepata na kojima su se nalazila različita imena navodnih pacijenata.

Poslije saslušanja u prijedorskoj policiji Kenjalo i Opančar pušteni su da se brane sa slobode, a protiv njih je dostavljen izvještaj tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu falsifikovanja isprave.

Kako saznajemo, obojica su policiji poznata odranije, ali ne po ovoj vrsti krivičnih djela, već po nekim drugima.

Apotekari su rekli da je pokušaja nabavke lijekova kao što je trodon bez odgovarajućeg recepta bilo i ranije. Ali nije poznato koliko je bilo takvih slučajeva.

U prijedorskim apotekama osobe kao što su Kenjalo i Opančar su dolazile i pokušavale da dobiju željeni lijek na sumnjivim receptima. Međutim, farmaceuti kada prepoznaju sumnjivi recept takvim osobama ne daju lijek.

- Na sumnjive recepte ne dajemo lijekove, a pogotovo one za teške bolesnike, kao što je trodon i njemu slični. Svi naši radnici u apotekama upozoreni su da vode računa kome i kakav lijek izdaju, a posebnu pažnju da posvete receptima za izdavanje pomenutih lijekova. Kada se osobama sa sumnjivim receptom pojavi u apoteci kažemo da nemamo tog lijeka - kazala je magistar farmacije Drena Kubat, koja je zaposlena u jednoj od prijedorskih gradskih apoteka.

U prijedorskom Domu zdravlja kažu da su nedavno imali slučaj pojave recepata na imena dva ljekara. Rekli su da su to prijavili policiji, ali ne znaju da li se dovodi u vezu sa Kenjalom i Opančarom.

Upozorenje apotekarima

Slavica Popović, direktor Doma zdravlja u Prijedoru, istakla je da su iz ove ustanove upozorili sve apotekare da svaku pojavu falsifikovanja recepata prijave policiji.

- Apotekari moraju da znaju šta je vjerodostojan recept, a šta je falsifikovani. Ispod pečata mora da bude potpis i njega je teško falsifikovati, a lijekove kao što je trodon ne izdaje svaki ljekar. Takođe, apelovali smo i na firme koje izrađuju pečate da ih mogu izraditi samo za ljekare koji im dođu sa originalnom diplomom, a ne da ih prave bez ikakve provjere - kazala je Popovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana